Foto: Terje Pedersen, Tor Erik Schrøder, Berit Roald og Javad Parsa / NTB
Hvordan så året 2022 ut i Oslo? Her er noen av høydepunktene
2022 var året da Nasjonalmuseet og Langøyene åpnet, det var også året da Reza Rezaee og Shabana Rehman døde og da Oslo ble preget av storpolitikken gjennom ukrainske flyktninger, 25. juni-skytingen og aksjonister som limte seg til Munch.
28. januar: Oslo kommune ber innbyggerne spare på vannet for å unngå vannmangel, blant annet gjennom kortere dusjer og å samle opp klesvask. Tiltakene oppheves først 4. oktober.
11. mars: De første ukrainske flyktningene kommer til Scandic Helsfyr. Ukrainske Zefar Shekh: – I går ville jeg kjøpe tomater i en butikk på Helsfyr, men de som sto i kassen sa velkommen og ville ikke la meg betale. Det har jeg aldri opplevd før.
25. juni: Flere tusen går i et spontant Pride-tog fra Grønland til London Pub, til tross for at politiet sterkt har anbefalt å avlyse feiringen. I toget blir det ropt «We’re here, we’re queer, we won’t disappear».
Juli
6. juli: Deler av gata Grønland stenges for biler og det blir mer plass til folk, plantekasser og utemøbler. Grønnsakshandler Erkan jubler over stengingen. — Dette er paradis.
18. juli: Sagaen om hvalrossen Freya starter. Hvalrossen har skapt kaos for småbåteierne på Sørlandet, men blir nå observert på Skarpsno. Hvalross-ekspert Rune Aae bedyrer viktigheten av å la henne få være i fred.
August
14. august: Hvalrossen Freya blir avlivet. Ifølge Fiskeridirektoratet oppsto det flere farlige situasjoner fordi folk ikke fulgte anbefalingen om å holde avstand til det rundt 600 kilo tunge sjøpattedyret.
September
10. september: Over 72.000 mennesker deltar ifølge arrangøren Oslo Pride på et regnbuetog gjennom Oslos gater. Det er ny rekord og 20.000 flere enn ved det forrige tilsvarende arrangementet, som var i 2019.
Oktober
17. oktober: Det blir barnehagestreik som følge av brudd i meklingen mellom Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta og motparten Private Barnehagers Landsforbund. 42 private Oslo-barnehager blir tatt ut i streiken. Striden står om pensjonen for barnehageansatte.
29. oktober: 35 personer pågrepet etter nynazistmarkering i sentrum. Gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen står bak. De fleste deltakerne blir bortvist til Sverige og Danmark.
23. november: Arkitekturopprøret kårer Nasjonalmuseet til Grøss-medaljen for landets styggeste nybygg. — Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, sier juryen.
20. desember: Som første bydel i ytre by innfører Stovner beboerparkering. Det har fått Hassan Ali (34) til å starte et opprør. — Jeg ser jo at mange i nabolaget og bydelen sliter økonomisk. Vi kan ikke finne oss i det!