Underveis passerte toget London pub og Per på hjørnet, der to personer ble skutt og drept i masseskytingen natt til 25. juni i år. Flere titalls personer ble skadd.

Over 70.000 gikk i regnbuetoget. - Det handler om kjærligheten, men har et alvorlig bakteppe, sier Masud Gharakhani

Oslo pride anslår at over 70.000 personer gikk i regnbuetoget som passerte Rosenkrantz gate og åstedet for masseskytingen i juni. — Vi må aldri ta frihet og demokrati for gitt, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Publisert

— Det er så godt å se dere og takk for at dere er dere! Takk for at dere alltid står opp for de demokratiske verdiene i landet vårt, innledet stortingspresident Masud Gharahkani (Ap) da han holdt appell ved Kontraskjæret etter regnbuetoget.

Foran stortingspresidenten sto flere titalls tusen som hadde gått i toget. Det anslås at rundt 72.000 personer deltok.

— Tusen takk for at dere tok gata tilbake

— Det er bra at vi endelig kan ha denne solidaritetsmarkeringen. Mange ønsket jo å ha den før sommeren, men det gikk dessverre ikke, sier Gharahkhani til NTB.

Både stortingspresidenten og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreket hvordan masseskytingen hadde preget både Oslo og resten av landet.

— Tusen takk til alle som har vært med på å ta gata tilbake, sa Støre til alle som sto ved Kontraskjæret etter toget.

Underveis passerte toget London pub og Per på hjørnet, der to personer ble skutt og drept i masseskytingen natt til 25. juni i år. Flere titalls personer ble skadd.

— Du skal kunne elske den du vil og være trygg

— Regnbuen ble farget svart den natten, sa Støre i appellen.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharakhani (Ap) i regnbuetoget.

Før regnbuetoget, som var en solidaritetsmarkering for de som ble rammet av masseskytingen, poengterte statsministeren hvor viktig rettighetskampen er.

— Det blir ikke den prideparaden vi hadde planlagt i juni, men dette er en markering som er viktig for at folk skal kunne gi uttrykk for disse viktige verdiene, sier Støre til NTB.

— Du skal kunne leve fritt i Norge og elske den du vil, og være trygg, fortsetter han.

Flere andre partiledere og ledende politikere stilte opp da toget skulle starte. Partileder for Høyre Erna Solberg deltok også. Hun sier rekordoppslutningen om regnbuetoget viser at det stor enighet om budskapet.

— Vi må stå skulder ved skulder

— Etter den 25. juni er det veldig mange som uttrykker en større grad av uro og usikkerhet om det å vise sin legning, om det er glad i en av samme kjønn eller vise et kjønnsuttrykk, sier Høyre-lederen.

Med de nymalte regnbuefargene i Rosenkrantz gate marsjerte regnbuetoget forbi London pub og Per på hjørnet, der masseskytingen fant sted natt til 25. juni.

— Jeg tror det er viktig at hele samfunnet stiller opp og sier at det skal være trygt i Norge, sier Solberg til NTB.

KrF-leder Olaug Bollestad kom til toget kort tid før det skulle starte. Selv om partiet har hatt sin uenighet med Foreningen Fri, og tidligere partileder Kjell Ingolf Ropstad har stilt seg kritisk til at Pride-arrangementer også har henvendt seg til barn, sier Bollestad at hun føler solidaritet med dem som ble rammet av angrepet 25. juni.

— Vi må stå skulder til skulder og vise at det skal være trygt å ha en seksuell legning, at en skal slippe å se seg over skulderen, og at det er greit å vise hvem du er, sier Bollestad til NTB.

Powered by Labrador CMS