Paraden gikk fra Kongens gate, passerte Rosenkrantz' gate – der drapene ble begått – og endte opp i en solidaritetsmarkering og senere konsert med en rekke artister på Kontraskjæret.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Endelig var regnbuetoget i gang. – Vi skal vise at kjærligheten vinner!
To og en halv måned etter masseskytingen mot Per på hjørnet og London pub var det i dag omsider klart for regnbuetog. — Du skal kunne leve fritt i Norge og elske den du vil, og være trygg, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Opprinnelig skulle Oslo pride holdt sin tradisjonsrike parade 25. juni, men natt til denne lørdagen ble to personer drept og flere skadd i skytingen mot blant annet Per på hjørnet og London pub i Rosenkrantz gate – og paraden ble avlyst.
Helgens arrangement er ikke en erstatning for denne paraden, men et regnbuetog.
— Vi skal vise at kjærligheten vinner, og at vi skal ha et samfunn der alle skal kunne være den de er og elske den de elsker, sier Dan Bjørke, leder i Oslo pride.
Annonse
Paraden går fra Kongens gate, passerer Rosenkrantz' gate – der drapene ble begått – og ender opp i en solidaritetsmarkering og senere konsert med en rekke artister på Kontraskjæret.
Blant artistene som opptrer, er DJ Fride Moksnes x Austinat, som til vanlig co-produserer hvert sitt lesbiske klubbkonsept. Henrik Wilhelm Wilhelmsen skal på scenen med låten «Signaler», kåret til årets pride-låt.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant de mange som deltar i regnbuetoget. Han har med seg kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
— Vi tar gata tilbake. Det blir ikke den prideparaden vi hadde planlagt i juni, men dette er en markering som er viktig for at folk skal kunne gi uttrykk for disse viktige verdiene, sier Støre til NTB.
— Du skal kunne leve fritt i Norge og elske den du vil, og være trygg, fortsetter han.
Sammen med politikerne går ekteparet Tina og Karoline Granum fra Fagernes. De fikk omfattende støtte i lokalmiljøet etter at de fortalte om et hatbrev, som fikk stor oppmerksomhet nasjonalt.
Politiet er til stede med mannskaper både i uniform og i sivilt. Trusselnivået her i landet er fortsatt på nivå fire, som er det høyeste i en normalsituasjon.
— Kan aldri ta frihet og demokrati for gitt
— Det er bra at vi endelig kan ha denne solidaritetsmarkeringen. Mange ønsket jo å ha den før sommeren, men det gikk dessverre ikke, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til NTB.
— Det handler om å feire kjærligheten, men det er et alvorlig bakteppe med det som skjedde før sommeren. Det viser at vi aldri kan ta frihet og demokrati for gitt, sier stortingspresidenten.
I sin tale senere lørdag varsler han et oppgjør med hatet mange skeive opplever. Han mener det er viktig at stortingspresidenten deltar i slike markeringer.
— Det handler om hva slags verdier et land skal bygges på. Alle skal ha frihet til å kunne leve det gode liv i Norge og kunne elske den man vil.