Til høyre ser man ny kiosk og nytt toalettbygg på Langøyene. Turveiene er oppgradert og det er innstallert nytt vann- og avløpssystem.

Nå er siste oppgradering av Langøyene endelig ferdig. Se hvor fint det blir!

Oslos gamle søppelfylling i fjorden var i ferd med å bli et miljømareritt. Til slutt måtte Langøyene stenges og det ble ryddet opp frem til sommeren i fjor. Nå blir også ny kiosk og flere andre servicetilbud ferdigstilt.

Publisert

Da øybåtene igjen svingte innom Langøyene i fjor var miljøproblemene fra den gamle søppelfyllingen endelig historie. Men fortsatt manglet oppgradering av servicetilbudet. Nå skal imidlertid det også være klart når rutebåtene igjen begynner å gå dit i april.

— Øya har gjennomgått en stor oppgradering de siste årene, og gjenåpnes for fullt for publikum i 2022, opplyser bymiljøetaten.

Var søppelfylling i 40 år

— Blant annet er det lagt et nytt toppdekke på land, samt bygd ny kai, HC-strandrampe, badebinge, dobbel volleyballbane og nytt toalettbygg. Turveiene er oppgradert, og det er lagt nytt vann-og avløpssystem og ny elektrisk infrastruktur, skriver etaten på sin Facebook-side.

Kiosken (til h.) åpnes i mai og skal være åpen hver dag i høysesongen. Til venstre ligger det nye toalettbygget.

Langøyene i Oslofjorden fungerte som Oslo kommunes avfallsdeponi for husholdnings- og næringsavfall fra 1908 til det ble avsluttet og tildekket i 1948.

Etter at avfall begynte å komme til syne på gressletta sommeren 2013, ble det gjennomført flere undersøkelser. Kartleggingene påviste miljøgifter i høye konsentrasjoner, både i deponiet og i overflaten.

Kiosk åpen daglig i høysesongen

Høsten 2019 begynte arbeidet med å rydde opp. Prislappen var 200 millioner kroner og oppryddingen tok to år.

Fortsatt manglet altså en del servicetilbud for at badeperlen var helt ferdigstilt i fjor. Men nå blir alt ferdig innen badesesongen starter.

Så sikre i sin sak er etaten at det nå lyses ut jobb som ansatt i den 98 kvadratmeter store nye kiosken på Langøyene.

— Kiosken vil være åpen i alle helger fra mai til september. I høyseongen fra 20. juni til 20. august er den åpen hver dag. Det er ønskelig at kiosken tilbyr ordinære kioskvarer og et økologiske mattilbud Det kan også være aktuelt å selge andre varer i tillegg til mat og drikke, skriver etaten.

Gressletta som knytter de to øyene sammen var i 40 år Oslos avfallsplass.

På Langøyene er det også tillatt å overnatte og å slå opp telt. Allerede tidlig i sesongen er det vanligvis mange som nyter friluftslivet her.

— Mellom april til oktober går det rutebåt dit, og øya har årlig hatt mellom 40.000 og 80.000 besøkende. Vi forventerer økte besøkstall i år etter rehabiliteringen, opplyser bymiljøetaten.

Powered by Labrador CMS