– Myndighetene har makten til å utsette meg for en katastrofal fremtid, men de har ikke mitt samtykke. De må forvente at vår generasjon stiller oss i veien, sier Emilie Røine Østebø, fra Extinction Rebellion. Video: Extinction Rebellion Norge

Extinction Rebellion blokkerer tog som forsyner Gardermoen med olje

15 personer startet i morgentimene en blokade av det 300 meter lange toget som hver morgen klokka 5 går fra Oslo havn til Gardermoen. Blokaden er pågående. Toget er lastet med bensin til flyene.

Publisert

Mandag morgen kl. 05:00 tok 15 personer seg inn til det 300 meter lange toget som hver morgen frakter flybensin til Gardermoen fra Oslo havn. Medlemmer av Extinction Rebellion bar en diger jordklode inn på havna i mørket, satte den på skinnegangen foran toget, og lenket seg sammen inne i jordkloden. Andre lenket seg fast under toget, og noen oppå toget. De rullet ut store bannere med «Stopp oljeletinga!».

Politi, brannvesen og ambulanse rykket ut til Sjursøya oljeterminal. Både brannvesen og ambulanse forlot stedet etter kort tid.

Krever stans i letetillatelsene

– Vi står midt i en verdenskrig mot vårt eget livsgrunnlag. Verdens ledere har sviktet i klima- og naturkrisen, og vi står overfor menneskelige lidelser i en dimensjon vi aldri har sett før: hetebølger, sult, skogbranner, vannmangel, matmangel og flom, sier Jesper Lagerman, en av dem som var med på blokaden.

– Den norske regjeringa sviktet på klimatoppmøtet i Glasgow sist høst. De kjempet innbitt for norsk olje og gass, stikk i strid med hva forskere og det internasjonale samfunnet sier er nødvendig. Derfor må vi stoppe olja med våre egne kropper, for å vise alvoret.

Stiller krav

Kravene til borgerne som er med i kampanjen «Stopp Oljeletinga» er:

1. At norske myndigheter erklærer at de øyeblikkelig skal stanse utdeling av letetillatelser for olje på norsk sokkel, og

2. at regjeringa må legge fram en plan for rettferdig omstilling for arbeiderne i oljesektoren.

Uansvarlig oljeleting

Havnen ved Sjursøya tar imot om lag 40 prosent av olja som blir forbrukt i Norge. Dermed er den et viktig knutepunkt for fossil energi. De store mengdene med olje som hver dag transporteres ut fra denne havna, viser hvor avhengige vi har blitt av denne formen for ødeleggende brensel.

– Norge tar overhodet ikke ansvar for konsekvensene av vår eksport av olje på klimakrisen. Vi har allerede funnet mer olje og gass enn vi forsvarlig kan brenne, så det er galskap å lete etter mer, sier Lagerman.

– Vi vil vende tilbake og aksjonere på nytt og på nytt, inntil norske styresmakter innfrir kravet vårt: full stans i letinga.

Sivil ulydighet i åtte land

Blokaden er en del av den internasjonale aksjonen «Just Stop Oil» - «Stopp Oljeletinga».

Extinction Rebellion i Norge er i mars-april med på en historisk bølge med sivil ulydighet mot klimapassivitet, i lag med borgere fra Storbritannia, USA, Australia, Italia, Sveits, Frankrike og Tyskland. Byer i alle disse landene vil oppleve ikke-voldelige protester, med mål om å stoppe klima- og naturkrisen.

– Vi er i en nødsituasjon

FNs klimapanel slår fast at klimaendringene går fortere, rammere flere og slår hardere enn forventet. Det som står på spill er en levelig framtid for mennesker, dyr og økosystem.

– Vi kan fremdeles gjøre noe for å begrense krisen, men vinduet er i ferd med å lukke seg raskt. Vi må handle som om det står om livet. For det gjør det.

Powered by Labrador CMS