Dagen før dagen var det festmiddag i det nye Nasjonalmuseet ved den gamle Vestbane-tomta. Oslos ordfører Marianne Borgen (til v.) og statsminister Jonas Gahr Støre var i festhumør da gjestene ankom.

Nasjonalmuseet til over seks milliarder åpnes i dag: - Et flott hjem for norsk kunst, mener statsministeren

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er enig i at det splitter nye Nasjonalmuseet har kostet «forferdelig mye», men er stolt over resultatet. — Gjort er gjort og spist er spist, mener eks-statsminister Erna Solberg (H).

Publisert

— Ja, et sånt museum er dyrt, men nå er det investert. Og det er etter min mening blitt et flott hjem for norsk kunst, arkitektur og design, som skal være åpent for alle, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Lørdag åpner det nye Nasjonalmuseet til 6,15 milliarder kroner for publikum, og både statsministeren, kongefamilien og kronprinsfamilien er til stede under åpningen.

— Forferdelig mye penger

Museet huser Norges mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. 6.500 verk blir presentert i utstillingene som går over 86 rom og over to etasjer.

— Har dette vært riktig bruk av skattebetalernes penger?

— Jeg vil konkludere med ja, og gratulerer også skattebetalerne, sier Støre.

I fjor på denne tiden besøkte daværende statsminister Erna Solberg (H) også Nasjonalmuseet, som da var over halvferdig og i ferd med å fylles med kunst.

— Vi har brukt forferdelig mye penger på dette, sa hun, og understrekte at det var den tidligere rødgrønne regjeringen som tok avgjørelsen om å bygge museet i 2013.

— Vi kan alltid diskutere: Skulle det koste akkurat så mye som dette? Men gjort er gjort og spist er spist, pleier jeg å si, sa Solberg.

Kutter i offentlig bygging

Støre sier seg enig i vurderingen om at det har gått med «forferdelig mye penger», men mener at det er viktig å ha en nasjonal storstue til kunsten. Både for framtiden, men også for å vise fram kunsthistorien.

— Det viser hvordan vår historie også har vært skapende, og det skal en moderne nasjon ha, sier han.

Dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit før fredagens festmiddag i Nasjonalmuseet. Lørdag skal Norges eksepsjonelt kunstinteresserte dronning stå for den offisielle åpningen.

Regjeringen sluttfører for tiden forhandlingene om et revidert nasjonalbudsjett med sitt støtteparti i Stortinget, SV.

Flere store byggeprosjekter er blitt nedskalert, og regjeringen har vært tydelig på at den offentlige pengebruken må ned for å hindre økende inflasjon og renteøkninger.

Statsministeren vil ikke svare på det hadde vært mulig å bygge et sånt museum i dagens økonomiske situasjon.

— Det er spørsmål vi ikke behøver å reflektere over. Men vi skal gjøre dette på en god og ansvarlig måte framover, slik at vi også kan ha store kulturopplevelser, sier han.

Stolt av innsatsen

Museets åpningshelg ble innledet fredag med en eksklusiv middag, hvor både dronningen, kronprinsparet og Danmarks kronprinsesse Mary var på plass.

Regjeringen var også tungt representert med både statsminister, kulturminister, utenriksminister og næringsminister.

Dronning Sonja, kronprinsesse Mary av Danmark og kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til fredagens festmiddag i nye Nasjonalmuseet.

Støre holdt en tale til de prominente gjestene, og også der trakk han fram skattebetalernes «innsats».

— Jeg er så stolt av alle som har vært involvert i dette storstilte prosjektet. For ethvert bidrag, stort eller smått. For motet og utholdenheten, for lagånden som har gjort det mulig. For ikke å glemme skattebetalerne, sa statsministeren.

Høye billettpriser

Museet åpner for publikum med en direktesendt markering på NRK1 lørdag formiddag. Totalt er det delt ut 15.000 gratisbilletter til åpningshelgen, men alle ble revet bort på under ett døgn.

Den ordinære inngangsprisen er på 180 kroner for voksne, noe som plasserer museet helt i pristoppen i Norge. Bare to vanlige museer har dyrere billetter.

Barn under 18 år kommer inn gratis, mens honnørbillettene koster 110 kroner, og samme pris gjelder for alle under 25 år.

Helt fram til 2011 var det gratis å komme inn på Nasjonalmuseet.

— Grunnen til at det ikke er gratis som i 2011, er sammensatt. Det handler om at vi har et større bygg med det nye museet, og at regjeringen stiller større krav til egeninntjening enn vi har hatt tidligere, sa markedsdirektør Tord Krogtoft ved Nasjonalmuseet til NTB fredag.

Powered by Labrador CMS