Det er neppe sykkelfrelst sjøliv som står for den store mengden sykler som lå på fjorbunnen ved Malmøybroa.

Dette hentet fridykkerne opp på under en times dugnad ved broa mellom Ormøya og Malmøya

På under en times dugnad på søndag hentet fridykkere opp en lang rekke sykler, dekk og annet skrot fra fjordbunnen ved Malmøybroa. Sjokkerte folk på søndagstur klappet og ropte heiarop til dykkerne.

Publisert

— Jeg tipper vi fikk opp cirka halvparten. Tett på broen lå det veldig mye sykler og dekk og annet søppel. Av en eller annen grunn var det blant annet en del elektronikk der nede, forteller Helge Løvskar. I tillegg fant de tau og gamle moringer som de ikke får opp uten heisekran.

Initiativet ble gjennomført av cirka 15 mennesker over og under vann i regi av fridykkerklubben Spearos Oslofjord. De tre siste søndagene har de gjennomført søndagsdugnad ved broene i Ormsundet, Ulvsundet og nå Malmøysundet.

— Da har vi tatt de tre største øyovergangene i dette området. Det er fort gjort når man skal over broa å kaste noe, så tenker man gjerne at det er borte for alltid. Men det er bare borte til dykkeren oppdager det, så kommer det for en dag og opp på land, sier Løvskar.

Benjamin Barth trekker opp et dekk som dykkerne fant på fjordbunnen ved Malmøybroa på søndag.

Vil du hjelpe til med å rydde i fjorden?

I tillegg til å ha stiftet Spearos Oslofjord, er Helge Løvskar norgesmester i å fridykke (dykke uten oksygen) dypt. I øvelsen Free Immersion, hvor man trekker seg ned og opp langs et tau, trakk han seg helt ned til 57 meter.

Selve søndagsdugnadene er initiert av Spearos-instruktør Martin Helseth, som også er OL-roer og undervannsjeger.

Prosjektet er med andre ord i erfarne hender. Løvskar vil likevel gjerne få frem at det er lav terskel for å bli med med. For det første trengs det alltid folk som kan stå på land og hjelpe til med å trekke opp skrotet dykkerne finner under vann.

— Vi vil ha med alle på laget. Og jeg retter en ekstra oppfordring til de som bor i området om å også tenke på det som er under vann, for det er en del av nabolaget, sier Løvskar.

En sykkel ser dagens lys ved Malmøybroa på søndag.

Vil du fridykke?

Terskelen for å begynne med fridykking er heller ikke helt avskrekkende. For å begynne tar man et grunnkurs som man finner på frivannsliv.no, for å bli litt komfortabel under vann først.

— Man begynner ikke med å plukke søppel. Å dykke ved en grunn strand er noe helt annet enn inne i en marina med tau og andre forskjellige hindre under vann, påpeker den erfarne fridykkeren.

På kursene går det mye i sikkerhet og kroppskontroll når man fridykker. Det sentrale med fridykking er at man dykker uten oksygentank, ved å rett og slett holde pusten.

— Det er stadig overraskende og litt spennende å se hva vi finner når vi dykker. Vi har for eksempel funnet levninger etter rovdyr, og sist fant vi et sauehode ved Ulvsundet. Som med søppel på land kan det være ganske tilfeldig, og man vet aldri hva som er der, forteller Løvskar.

Skål! Servering under vann i Ulvsundet søndag 16. januar.

— Det som kanskje er en interesse for dykking i starten blir fort også en miljøinteresse, når du dykker og ser at det ligger traktordekk og sykler strødd rundt. Hvis du går rundt i nabolaget og ser masse skrot der så plukker du det opp. Dette er altså en naturlig konsekvens av dykking i Oslofjorden, sier Løvskar.

Stadig flere bryr seg om fjorden

Dykkerne opplevde stor støtte fra folk som gikk over broa på søndag.

— Folk på søndagstur over broa var selvfølgelig sjokkerte over alt søppelet som ble funnet på under en time. Det som var utrolig fint var at de klappet og ropte heiarop. Folk var så glade for at det ble gjort noe, forteller Anne Beate Hovind, som tok masse bilder på søndag og er mora til Frøy Luna Jarlsdatter Hovind, en av fridykkerne.

I tillegg til hjelp med å plukke og trekke opp søppel fra fjorden, er det andre tiltak for å rydde opp i fjorden man kan bli med på. Faktisk har engasjementet blitt så stort at Helge Løvskar merker en nedgang i forsøpling i fjorden.

— Det har vært en reduksjon i forsøpling i løpet av litt mer enn de siste ti årene, det er helt klart. Og så er det flere som har kommet til med strandryddingsaksjoner. Vi må ikke gjøre en stor innsats slik vi måtte for fem år siden, med vafler på stranda og plakater og andre fristelser. Nå melder folk seg på selv, sier Løvskar.

— Enkelte steder langs Oslofjorden må man nærmest stå i kø for å rydde stranden nå, det har blitt tradisjon.

En sykkel på havets bunn i Ormsundet søndag 9. januar.

Her er en noen av sakene vi har skrevet om syke indre Oslofjord det siste året

Powered by Labrador CMS