DEBATT
– Det er ikke lenger et alternativ å gjøre det samme om og om igjen, mener helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.
Foto: Thomas Fure / NTB
– Sykehjemsbeboere vil være mer tjent med at tilsynsutvalgene for sykehjem legges ned
Byrådet skal sette i gang en stor, ekstern gjennomgang av hele sykehjemsektoren for å undersøke om det er svakheter ved rutiner og systemer, slik at vi kan forebygge feil og avvik i fremtiden.
Byrådets forslag om å legge ned tilsynsutvalgene for sykehjem, er en erkjennelse av at vi må prøve noe nytt for å bedre kvaliteten på sykehjemmene våre.
Det betyr ikke at vi ikke ønsker at noen skal kikke eldreomsorgen i kortene, slik tidligere medlem i Det sentrale eldreråd i Oslo, Tore Nyseter, hevder i sitt innlegg i Vårt Oslo 10. oktober.
Vi tar ansvar og mener det er andre måter tilsynene bør foregå på. Vi tar også flere grep for å bedre kvaliteten for beboerne på sykehjem.
En etterlevning fra fortiden
Nedleggelsen av tilsynsutvalgene må ikke anses som en mistillit til alle de dyktige personene som har brukt og bruker mye av sin fritid på å sitte i utvalgene. Tilsynsutvalgene, som ble opprettet på 90-tallet, er en etterlevning fra fortiden som er tilpasset systemet slik det var da bydelene driftet sykehjemmene.
Det er gått 17 år siden det var tilfelle, og sykehjemsetaten overtok ansvaret for driften av kommunale sykehjem.
Med det fikk kommunen en helt annen og mer systematisk kvalitetsoppfølging av hvert enkelt sykehjem. Oppfølgingene av sykehjem er profesjonalisert, både fra kommunens og helsemyndighetenes side.
Det er nedfelt i lov og forskrift at det skal føres tilsyn med- og kvalitetssikring av tjenestene i helse- og omsorgssektoren. Blant annet følger Oslos egen kommunerevisjon jevnlig tilsyn med virksomhetene i kommunen.
Ekstra innsats der de største utfordringene er
For å bedre kvaliteten på sykehjemmene, foreslår byrådet å opprette et innsatsteam i sykehjemsetaten. Innsatsteamet skal bestå av dyktige fagpersoner, som skal være en støtte for sykehjem med utfordringer, slik som høyt sykefravær og lav bruker- og pårørendetilfredshet.
Det å sette inn en ekstra innsats der de største utfordringene er, mener vi er til det beste for beboerne. I tillegg har byrådet sørget for at det skal gjennomføres hyppigere bruker- og pårørendeundersøkelser på sykehjemmene. Dermed kan sykehjemmene raskere enn før følge opp med tiltak som treffer beboerne og deres pårørende.
I år har også innføringen av beboer- og pårørenderåd på sykehjem begynt. Disse rådene vil være med på å fange opp hva som fungerer godt og mindre godt for beboerne.
Vi må prøve noe nytt
Byrådet skal også sette i gang en stor, ekstern gjennomgang av hele sykehjemssektoren for å undersøke om det er svakheter ved rutiner og systemer, slik at vi kan forebygge feil og avvik i fremtiden.
Tiden har løpt fra tilsynsutvalgene. Sykehjemsbeboere vil være mer tjent med at tilsynsutvalgene for sykehjem legges ned, og at sykehjemmene følges opp på en bedre og mer systematisk måte. Det er ikke lenger et alternativ å gjøre det samme om og om igjen. Vi trenger tilsyn, men nå må vi prøve noe nytt. Det er på høy tid.