DEBATT

Ismail A. Hussein på Grønland
– Venstre mener det er riktig å la folk få beholde mer av sine egne penger. Det er grunnen til at vi vil redusere eiendomsskatten på folks hjem, skriver Ismail Ali Hussein i dette debattinnlegget.

– Det er lett å klage når byrådet tar grep for kommuneøkonomien, men å bortforklare årsakene er ganske frekt

Arbeiderpartiet synes å mene at vi kan løse alle problemer med økte skatter. Det kan ikke være sånn at løsningen på manglende prioriteringsevne skal være å sende regningen videre til innbyggerne.

Publisert

Mudassar Mehmood fra Arbeiderpartiet hevder at byrådet prioriterer «skatteletter for de rike» over nødvendige tjenester for de mest sårbare. 

Enten har ikke Mehmood tatt seg tid til å lese budsjettet, eller så forsøker han bevisst å villede debatten. Faktum er at dette byrådet evner å prioritere barn, unge og utsatte grupper, selv i en presset kommuneøkonomi.

Arbeiderparti-regjeringen tar en halv milliard fra Oslo 

La oss starte med fakta: Oslo står i en alvorlig økonomisk situasjon. Det er tre hovedårsaker til dette: 

1. Arbeiderparti-regjeringen besluttet å ta over en halv milliard kroner fra Oslo. Det kommer i rekken av beslutninger for å svekke Oslo. De har ikke fått stempelet «Oslo-fiendtlig» uten grunn. 

2. Dette byrådet må rydde opp etter åtte år med rødgrønt styre. Det forrige byrådet levde over evne og brukte sparepenger til å finansiere drift – en praksis til og med barneskoleelever skjønner ikke er bærekraftig. 

3. Til sist blir Oslo, som resten av samfunnet, truffet hardt av rekordhøy inflasjon og økte rentekostnader.

Det er lett å klage når byrådet tar grep for å få kontroll på kommuneøkonomien, men å bortforklare årsakene er ganske frekt, særlig når det er deres egen politikk som i stor grad har satt oss i denne situasjonen.

Økte skatter er ikke svaret på alt

Arbeiderpartiet synes å mene at vi kan løse alle problemer med økte skatter. Det kan ikke være sånn at løsningen på manglende prioriteringsevne skal være å sende regningen videre til innbyggerne. 

Venstre mener det er riktig å la folk få beholde mer av sine egne penger. Det er grunnen til at vi vil redusere eiendomsskatten på folks hjem.

Å ta ansvar innebærer også tøffe prioriteringer. Det er nødvendig for å ruste Oslo for fremtiden. Selv om det ikke alltid er like populært, er det likevel det riktige å gjøre. Vi kan ikke fortsette å drifte en kommune med penger vi ikke har. 

Her skiller vi oss fra det forrige byrådet: Vi prioriterer langsiktig økonomisk styring fremfor å skyve problemene foran oss.

Prioriterer barn og unge – og de som trenger det mest

Selv om vi må stramme inn, klarer vi likevel å skape rom for viktige satsinger i budsjettet. Vi setter av 198 millioner kroner til ulike tiltak i skolen, blant annet midler til spesialplasser i grunnskolen, lærlingplasstilskudd, og tilrettelagte tilbud i Aktivitetsskolen for barn med særlige behov. 

I tillegg innfører vi et fritidskort som gir alle barn muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av foreldrenes inntekt.

For ikke å glemme at Venstre har sørget for at prisen på månedskort er kuttet med 150 kroner. Billigere månedskort gir mange familier i Oslo en litt romsligere økonomi, noe vi vet gjør en stor forskjell i hverdagen.

Jeg oppfordrer Mehmood til å bla gjennom budsjettet. Da hadde han fort sett at byrådet prioriterer barn, unge og de mest sårbare i byen vår. Samtidig som vi får kommuneøkonomien på rett kjøl. 

Det krever en ansvarlighet jeg tror Mehmood også setter pris på.

Powered by Labrador CMS