DEBATT

Lilletorget 1, Grønland og Kay Asbjørn Schjørlien
– Hvorfor ikke «pushe gjennom» hundre meter rett til værs, og få plass til 100 000 nye boliger i Oslo vest? spør østkantaktivist Kay Asbjørn Schjørlien. Her er Entras siste forslag for Lilletorget 1.

– Det foregår en systematisk utvisning av arbeiderklassen fra byens sentrale områder

Neste Oslo Urban Week bør uten tvil avholdes på Filipstad, Skøyen, Ris eller Smestad – for hva er vel bedre enn å samle landets boligspekulanter i hjertet av der det virkelig bør bygges høyhus fremover?

Publisert

James Stove Lorentzen (H), byråd for byutvikling vil pushe enda flere høyhus på Grønland, Gamlebyen og østkanten for å redde byen fra boligkrise, og fra seg selv, skal vi tro hans innlegg på gentrifiseringsukaOslo Urban Week.

Gentrifisering? På østkanten opplever vi et klasseangrep – en bevisst utryddelsesprosess hvor kapitalistene (spekulanter, investorer, eiendomsutviklere og oligarker) kaster ut vanlige folk for å gjøre plass til seg selv og sine.

De vet nøyaktig hva de gjør – kjøper opp eiendom og tomter til «lave» priser med utsikt til vanvittig profitt bare området blir «hvitt» og blokka blir høy. Slik har de holdt på i flere tiår, og nesten alt av blokker har blitt bygd i Oslo øst. 

Folk presses ut 

Og hva får vi? Vi som gikk våre barnesko her? Vi med alle minnene fra livet her? Vi som bygget opp disse områdene? Vi som er en del av den kulturen som nå skal raseres? For å gjøre plass til boutique hoteller, fancy kaféer og restauranter ingen av oss har råd til å sette foten i?

Alt vi har kjempet for, alt vi har gjort for å skape inkluderende nabolag for alle – det blir revet ned for at de rikeste skal sikre seg enda flere nuller på kontoene sine. Den opprinnelige befolkningen presses ut, kastes til siden som om vi er uønsket skrot i vårt eget nabolag.

Krigserklæring fra kapitalen

Dette er ikke bare "økende sosial ulikhet" – det er en krigserklæring fra kapitalen mot alle som ikke er født med en sølvskje i kjeften. Det er en systematisk utvisning av arbeiderklassen fra byens sentrale områder, en total forakt for alle som har bidratt til å gjøre disse bydelene til noe verdt å bo i.

Nå skal de bli eksklusive enklaver for de få, for de rike, for dem som aldri har måttet kjempe mot noe bortsett fra arveavgift og kokainavhengighet.

Dette er krigen om Oslo

De sitter der, omgitt av superinfrastruktur og snart fem t-banelinjer vestover. En kjapp titt over kartet viser at vestkanten har et potensial på minst 15 Ensjøbyer rundt kollektivknutepunkt. Hvorfor ikke «pushe gjennom» hundre meter rett til værs, og få plass til 100 000 nye boliger i Oslo vest? Rasere nabolag og kaste folka som bor der ut til Asker og Bærum?

La oss bygge ned vestkanten med blokker – gjerne halvparten sosiale og kommunale boliger! La oss se dem gnåle om utsikten sin fra eplehagen når vi fyller opp rundt t-banestasjoner med blokker og byer.

La oss vise dem hva urban og gentrifisering virkelig betyr – ikke bare blokker av bygninger, men en total erobring av bydelene, på bekostning av alt og alle som en gang var der. Dette er krigen om Oslo, og rikfolket har erklært seg som fienden.

Powered by Labrador CMS