DEBATT

Oliwia Skowron og tannlege
Tannhelsejenestene fra SiO tilbyr er kritiske. Det må komme et forslag som demmer opp mot den prekære situasjonen studentene befinner seg i, sier Oliwia Skowron.

– Mange studenter sliter på grunn av de økte levekostnadene. Kuttet i tannlege-støtten er urettferdig

Hva som havner bakerst i køen av bolig og mat eller et besøk til tannlegen, er ikke vanskelig å tenke seg. I verste fall kan studenter få alvorlige helseproblemer på sikt. Vi oppfordrer byrådet til å revurdere det uheldige kuttet i tannhelsetjenestene for unge voksne.

Publisert

Venstre- og Høyre-byrådet lanserte nylig et budsjettforslag for kommende år. Her kutter de støtten til tannhelsetjenestene for unge voksne, 19-24 år. Selv om budsjettene er stramme og intensjonen bak forslaget kan synes fornuftig, er det urettferdig for studentene, som allerede er vanskeligstilte.

Også Studentsamskipnaden SiO blir rammet av dette kuttet, selv om de opererer under en helt annen modell enn de private klinikkene som byrådet ønsker å begrense.

Mange studenter sliter

SiO er ikke en profittdrevet aktør, og Norsk pasientskadeerstatning har ikke registret SiO Tannhelse som en privat aktør. Oslo kommune kan derfor ikke se på SiO som en privat aktør.

Studentsamskipnaden er et særlovselskap som er styrt av studentene. Det primære målet er å tilby rimelige helsetjenester til studenter som allerede sliter med stramme budsjetter.

Når det nå legges opp til at de kan miste denne støtten, blir studentene tvunget til å betale en større andel for tannhelsetjenestene. Dette skjer samtidig som mange sliter økonomisk på grunn av økte levekostnader og høye bokostnader i Oslo.

En feilvurdering

Det er helt uforståelig hvorfor en så viktig velferdstjeneste nå prioriteres ned av Venstre, et parti som kaller seg selv for et studentparti. SiO Tannhelse jobber i tråd med de føringene som er gitt, de innkaller studenter til undersøkelse og behandling.

Studentene tar også kontakt selv, ved behov for akutte tannhelsetjenester.

Et studentparti må tilrettelegge for at studentene kan bo i Oslo uten å bekymre seg for helt grunnleggende helsebehov. Nylig publiserte SSB en undersøkelse som viser at 15 prosent av studentene ikke klarer å dekke uforutsette kostander, og ofte kan en tur til tannlegen bli en slik kostnad.

Det er ikke vanskelig å tenke seg hva som havner bakerst i køen av bolig og mat eller et besøk til tannlegen. I verste fall kan folk få alvorlige helseproblemer på sikt. Å sette private aktører og SiO i samme båt, er en feilvurdering fra byrådets side.

Hvor er studentsatsingen?

Byrådet er nødt til å finne en løsning som ikke rammer SiO. Tjenestene SiO tilbyr er kritiske for studentenes helse og velvære. Det må komme et forslag som demmer opp mot den prekære situasjonen studentene befinner seg i. Vi oppfordrer byrådet til å revurdere det uheldige kuttet.

Oslo trenger et budsjett som støtter sine studenter. Det er på tide at byrådet innser dette. Med ordet «student» nevnt fire ganger, og «SiO» kun en gang i hele budsjettet for 2025, blir vi nødt til å stille spørsmål ved byrådets satsing på Oslo som Nordens beste studentby.

 

Powered by Labrador CMS