DEBATT

Tore Nyseter og skilt om eldreomsorg.
Det blir en ny skandale hvis ikke bystyret kan sikre en kvalifisert folkevalgt ekstern tilsynsordning for eldreomsorgen i Oslo, sier Tore Nyseter.

– En ny skandale er i emning i eldreomsorgen i Oslo

Det kommer stadig nye rapporter om problemer i eldreomsorgen, og det er tydelig at byrådet ikke vil at noen skal kikke eldreomsorgen i kortene.

Publisert

Fra tid til annen hører vi om skandaler i eldreomsorgen i Oslo. Denne gangen er det byrådet som står for skandalen.

De vil nedlegge tilsynsutvalgene i eldreomsorgen. Det folkevalgte tilsynet skal erstattes med beboer- og pårørenderåd. Dermed forsvinner en tilsynsordning som har eksistert siden 1995, og som bystyret vedtok igjen i 2015.

Den har riktignok ikke alltid fungert etter formålet, og Det sentrale eldreråd slo alarm i 2017 og foreslo nytt reglement og opplæring for å kvalifisere utvalgene. Det har byrådsavdelingen til helsebyråden systematisk sabotert, og tilsynsutvalgenes funksjon er blitt ytterligere redusert.

Et tilsyn trengs

Det kommer stadig nye rapporter om problemer i eldreomsorgen, og det er tydelig at byrådsavdelingen ikke vil at noen skal kikke eldreomsorgen i kortene.

Et fungerende eksternt kvalifisert tilsyn med autoritet er nødvendig og et politisk ansvar. Brukermedvirkning er bra, men sykehjemsbeboere og helsehuspasienter er ofte i en ressurssvak posisjon, og vil derfor aldri kunne ivareta en nødvendig og kritisk tilsynsfunksjon.

Alle institusjonene i Oslo har en kvalitetssjef, men hvor er de når det meldes om kritiske forhold i eldreomsorgen? Går ikke de rundt på avdelingene og følger med hvordan folk har det, og hvordan omsorgen fungerer?

En ny skandale

Hvor er ansvarlige politikere? Eldreomsorgen har lidd både under Frp, Ap og nå høyrebyråd. I helse- og sosialutvalget sitter en tidligere statsminister og fremtredende politikere, som alle er tause. Det er først når media engasjerer seg at politikere reagerer.

Det var tydelig da tidligere statsadvokat Lasse Qvigstad fortalte på NRK om sine dramatiske opplevelser på Ullern helsehus. Da ble det plutselig høringer og bystyrebehandling.

Noen dager tidligere var en tilsvarende sak fra samme sted publisert i Dagsavisen og sendt til alle ansvarlige politikere og byråkrater i Oslo. Ingen reagerte.

Dette går på tilliten løs. Det blir en ny skandale hvis ikke bystyret kan sikre en kvalifisert folkevalgt ekstern tilsynsordning for eldreomsorgen i Oslo.

Powered by Labrador CMS