DEBATT

Lilleparken på Skillebekk og Geir Rognlien Elgvin og Hanne Hansgård.
Lilleparken var tidligere en hage tilknyttet boligen i Svoldergata 4, en lukket tennisbane, før den på slutten av 70-tallet ble etablert som park.

– En liten historie fra Lilleparken på Skillebekk

Oslo har mange lekeplasser, og en lekeplass trenger ikke bare være for små barn. Lilleparken er med små grep blitt et forbildeprosjekt på lokal forankring, dialog med Oslo kommune og kortreiste bymøbler.

Publisert

I fjor ble det sagt i Dagsnytt 18 at de lykkeligste kvadratene i Oslo er nettopp barns lekeplasser. Alle parker i Oslo med unntak av Dronningparken og Akershus festning er åpne hele året. Og vi trenger flere!

Bydel Frogner er en administrativ bydel og navnet kommer fra strøket Frogner, som igjen kommer fra Frogner hovedgård som i sin tid dekket store deler av området i dagens bydel, samt større skogsområder nordover.

Siden 1870-tallet har det skjedd mye utvikling av eiendom, spesielt i det som vi kaller fastlands-Frogner. Med unntak av Filipstad og Hjortnes, så er det meste blitt by fra Rådhusplassen til Frognerparken, og det eneste boligkomplekset som er utviklet i denne delen av byen de siste årene er Sommerrokvartalet på Solli plass.

Allikevel er det god vekst i antall innbyggere, vi bor stadig litt tettere, de fleste loft er utviklet, og det er viktig å øke antall steder hvor det er hyggelig å være på gateplan.

Ingen kjeft å få

Oslo kommune får ofte kjeft for å somle med både skolebygging og flere grøntområder, men i vårt område går det riktig vei. Noe er takket være det store prosjektet Ruseløkka skole, som har fått til litt større og mer varierte uteområder – som fungerer.

Bydelens administrasjon flyttet selv fra Solli plass til Skillebekk, og det har blitt vellykket. Skillebekk har stort sett vært et godt sted i Oslo. Noe av suksessen på Skillebekk er at det er et etablert nabolag, med stabile aktører som den fantastiske restauranten «Hos Thea», og ikke minst Oslos (og kanskje verdens) beste servicebedrift Jernia Skillebekk.

Vellykket med midlertidig kunst

Da Oslo kommune bestemte seg for å flytte fra Sommerrogata og ned til «Gamle Rikstrygdeverket», skjedde det litt byakupunktur ved Skillebekk trikkestopp. Guri Melby, som samferdselsbyråd, sammen med en engasjert mor i området, fikk til en oppgradering av vår nabolagspark Tinkern.

Et godt organisert nabolag klarte også å avverge en useriøs trikkeforbindelse gjennom vår kjære park. Og det hele startet med et kunstprosjekt hvor en lokal ildsjel fra Framnes terrasse fikk til skulpturer og speil på Tinkern, hvor også en lokal trubadur ved navn Lars kastet glans over åpningen. Det var kunsten som satte fart på grøntområdene ved at vi så parkområdene med nye øyne.

Forbilledlig bydelshus

Bydelen engasjerte en glimrende prosjektleder for at alle ansatte og besøkende til det nye bydelshuset i Drammensveien skulle gi alle en god opplevelse. Intensjon var å få et hyggelig møte med bydelen om du skulle stemple på NAV, bli koblet opp mot barselgruppe, ha en samtale med barnevernet eller gå på jobbintervju til bydelens mange stillinger.

Med på kjøpet fikk vi møterom og auditorium som kan brukes av nabolaget til generalforsamling i borettslaget, dialogmøter eller temamøter om lokale spørsmål. Parken foran det nye bydelshuset, Olaf Bulls plass (aka Skillebekkparken), ble oppgradert i samme slengen.

Og den store stresstesten kom gjennom pandemien, da det var skikkelig hyggelig å bli vaksinert av glade ansatte i bydel Frogner. Denne solskinnshistorien fra kommune-Norge har inspirert oss i nabolaget til å tenke som John F. Kennedy talte (Ask not what the country can do). Vi må få til flere lekeplasser i bydel Frogner.

Så kan andre ta ansvar for sitt nabolag ved at vi deler informasjon om hvordan en ny en ble til og åpnes 11. mai 2023.

Gjenbruk gjengrodde grøntområder

Bydel Frogner har mange grøntområder. Selv om nedre Skillebekk ligger skviset mellom verdens underligste lagringsplass for tog med menneskefiendtlige skilt, mye piggtråd og vakre Drammensveien, er det behov for flere pusterom i den tette byen.

Men hva kan man få til når store deler av grøntområdene er privatisert av arealforlangende ambassader og andre med store, menneskefiendtlige gjerder? Vi må gjenbruke de vi har.

Kurt Foss og Reidar Bøe har skrevet om at vi ikke alltid må tenke for stort.

Den lykken du søker
Bak blånende fjell
Kan hende du alltid
Har eiet den selv
Du skal ikke jage i hvileløs ring
Men lære deg elske de nære ting
Vippedyr, dumpe og trainspotting

En yndet lekeplass

Nederst på Skillebekk, mellom Svoldergata 2 og 4 lå i mange år en liten park som forfalt litt fra år til år. Parken, som tidligere var hage tilknyttet boligen i Svoldergata 4, var en lukket tennisbane før den på slutten av 70-tallet ble etablert som park.

En yndet lekeplass for Skillebekks unge håpefulle som vokste opp på 1980- og 90-tallet, midt i Lars Saabye Christensens Beatles-univers. En liten renovering på starten av 00-tallet var siste innsats fra bydelen, og apparatene har etter om lag tyve års fartstid blitt vedlikeholdt for siste gang.

Ruseløkka og Skillebekk beboerforening ønsket oppgradering og fikk tilskudd på midler øremerket forskjønning av parken. Etter en vurdering av lekeapparatene, ble det i 2022 vurdert at de ikke var trygge, og bydel Frogner fant midler til å legge nytt dekke, friske opp benkene og ordne helt nye lekeapparater.

Lilleparken på Skillebekk.
11. mai åpnes Lilleparken igjen etter å ha blitt fornyet.

Visjonen har vært jordnær. Det enkle preget, med tradisjonelle lekeapparater som vi kjenner dem fra 80/90-tallet, er de samme som nå, med nye utgaver med vippedyr og dumpe. Bydelen har i samråd med beboerforeningen lyttet til ønskene som har kommet – og de vært på tilbudssiden.

Åpningen mot den gigantiske togtomta skaper en god akse fra øverst i Niels Juels gate. Og selv om togene stort sett står stille, er det gøy å bedrive lavterskel trainspotting akkurat her for alle aldre.

Et fint sted å være

Helt lokalt på Ruseløkka finnes bedriften Laud produkter, som har produsert Oslobenken siden 1950. Senere i sommer kommer det også to kortreiste oslobenker, som har litt bestillingstid, da benkene produseres med fokus på sosial bærekraft – i et fengsel.

Vår oppfordring går til hele Oslo. Et lite rom mellom alle bygningene kan bli et fint sted å være for mange eller et fint sted å passere. Og selv om den oppgraderte Lilleparken på Skillebekk er en av Oslos minste, er den et tilskudd til byen.

Det er gratis å sette seg ned, det er kommet en flott søppeldunk fra en bedrift på Solli plass, og her kan man feire både barnebursdag eller sette seg og prate med en man har kjent i 100 år.

Lilleparken er med små grep blitt et forbildeprosjekt på lokal forankring, dialog med Oslo kommune og kortreiste bymøbler.

Velkommen på åpning

Takk til Oslo kommune og bydel Frogner. Og takk til deg som kanskje blir inspirert til å oppgradere din egen park.

Vi vet om flere steder på både Ruseløkka og Skillebekk som får oppmerksomhet etter åpningen torsdag 11. mai 2023 klokken 16:30. Parken åpnes av lederen av bydelsutvalget Jens Jørgen Lie. Det er en stor glede å ønske hele Oslo velkommen!

Powered by Labrador CMS