Thor Heyerdahl jr. på Kon-Tiki Museet på Bygdøy i forbindelse med at filmen «Kon-Tiki» ble nominert til Oscar i 2013.Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forvaltet sin kjente fars arv på Bygdøy – nå er han død
Thor Heyerdahls sønn, Thor Heyerdahl junior, er død. Helt til det siste gjorde han en innsats ved Kon-Tiki Museet på Bygdøy.
85-åringen gikk bort fredag 30. august. Han sovnet fredelig inn med sine nærmeste rundt seg, ikke mange ukene før han skulle ha fylt 86 år, melder Gudbrandsdølen Dagningen.
Thor Heyerdahl jr. var sønn av oppdageren Thor Heyerdahl. Heyerdahl etterlater seg kona Grethe, barna Liv (55), Thor (50) og Olav (47), svigerbarn og åtte barnebarn.
– Pappa var veldig lojal overfor det å formidle hele bestefars liv og hans verdier, ikke bare faktiske hendelser, sier datteren Liv Heyerdahl (55), som i dag er direktør ved Kon-Tiki Museet på Bygdøy, til avisen.
Rådgiver til det siste
Også hennes far har vært direktør ved museet på Bygdøy, samt styreformann i mange år, i tillegg til at han helt til det siste var seniorrådgiver.
– Han har hatt en stilling etter at han gikk av med pensjon og hatt utallige omvisninger med VIP-gjester. Han har satt dype spor her i huset og har også vært en god rådgiver for meg i de tre årene jeg har vært direktør, utdyper datteren og dagens direktør ved Kon-Tiki Museet.
Hun forteller til avisa at det var lett for folk å forbinde faren med hans berømte far på grunn av at de lignet utseendemessig og hadde samme navn.
– Veldig stolt
– Han var først og fremst veldig stolt av tilknytningen til sin far, men det var utfordrende å være så lik i navn og utsende når man skal bygge sin egen karriere, sier datteren.
Thor Heyerdahl jr. var utdannet havforsker og marinbiolog. Han begynte som lektor ved Lillehammer Gymnas i 1978, hvor han underviste i naturfag som fysikk, kjemi, geografi og biokjemi.
Verdenskjent far
Faren Thor Heyerdahl jr., Thor Heyerdahl, døde i 2002, 87 år gammel. Han brukte sitt liv på forskning, arkeologiske utgravinger og ekspedisjoner.
På den mest kjente, Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947, seilte Heyerdahl og hans kompanjonger 8000 kilometer over Stillehavet i en balsaflåte. Dokumentarfilmen om reisen høstet inn en Oscar-statuett i 1950.
I 2012 ble ferden til spillefilmen «Kon-Tiki». Filmen ble stort sett godt mottatt av norske filmkritikere og ble en av de best besøkte norske filmene gjennom tidene. Den ble også nominert til Oscar, men vant ikke.
I 2011 ble Heyerdahls arkiv oppført på Unescos register over verdensminner. Samlingen omfatter blant annet fotografier, dagbøker, private brev og ekspedisjonsplaner.