Den store eventyreren og arkeologen Thor Heyerdahl var Liv Heyerdahls bestefar. Da muligheten for å få bli direktør på Kon-Tiki museet kom, var det en mulighet hun ikke ville gi slipp på.

En ny Heyerdahl tar styring ved Kon-Tiki museet. Vil ha mye mer fokus på bestefarens engasjement for miljøet

Mens 75-års jubileet for Thor Heyerdahls dristige Kon-Tiki ekspedisjon markeres, har barnebarnet Liv Heyerdahl (53) inntatt direktørstolen i museet på Bygdøy. — Vi må nå barn og unge med Thors miljøengasjement, sier hun.

Publisert

Liv Heyerdahl tenker seg at det nå er på tide å legge til et nytt kapittel i historien om museet.

Hun ønsker å fortelle ikke bare historiene om de utrolige ekspedisjonene, men også formidle Heyerdahls verdigrunnlag, og hans sterke engasjement for miljøvern.

— Han utfordret vedtatte sannheter

— Vi er opptatt av å formidle historiene til barn og yngre personer. Vi vil hente fram historier som viser hva min bestefar stod for, hvilket verdigrunnlag han hadde, sier den nye direktøren.

— Han utfordret oppleste sannheter, og han var flink til å knytte til seg folk fra forskjellige land og kulturer, sier Liv Heyerdahl.

Balsaflåten Kon-Tiki. I løpet av 101 dager seilte brakte denne flåten av balsatre mannskapet fra kysten av Peru og ut til Stillehavsøya Raroia

Hos Kon-Tiki-museet på Bygdøynes kan oslofolk og turister oppleve og lære om arkeologen og eventyreren Thor Heyerdahls (1914-2002) arbeid og ekspedisjoner.

Museet har fått navn etter Heyerdahls spektakulære reise med balsaflåten Kon-Tiki fra Peru til Raroia i Polynesisa i 1947.

Vant Oscar for beste dokumentar

I 2022 markeres 75-års jubileet for ekspedisjonen. Med ekspedisjonen ville Heyerdahl bevise at folk fra Sør-Amerika hadde mulighet til å seile ut til de polynesiske øyene i forhistorisk tid.

Han ville bevise sjødyktigheten til balsaflåter. Dette ville støtte Thor Heyerdahl sin teori om folkevandring fra det sør-amerikanske kontinent, ut på havet, til stillehavsøyene langt der ute.

Oscar-statuetten dokumentarfilmen fra Kon-Tiki ekspedisjonen vant. Filmen vises på museet.

Vind og strøm brakte flåten og mannskapet på seks, ut fra kysten av Peru. Etter 101 dager krasjlandet de på et korallrev ved atollen Raroia.

Dokumentarfilmen fra turen vant Oscar for beste dokumentarfilm i 1951, som nå inngår i museets samling.

Museet tar også for seg Heyerdahls andre store ekspedisjoner Påskeøya (1955-56, 1986-1988), Ra (1969) og Ra II (1970), og ekspedisjonen Tigris (1977).

Var brennende opptatt av miljøvern

Siden desember 2021 stiller museet med ny direktør, Liv Heyerdahl (53). Heyerdahl er utdannet sykepleier med diverse tilleggsutdannelse og kommer fra en administrativ stilling på Sunnaas sykehus.

I tillegg er hun altså barnebarnet til den verdenskjente norske oppdageren.

— Å få denne stillingen var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg. Jeg kommer fra en helt annen bransje, men jeg kjenner jo til historiene, sier direktør Heyerdahl med et lurt smil.

Papyrusflåten Ra II seilte over Atlanterhavet i 1970. Thor Heyerdahl ble overrasker over oljeforurensningen til havs. Hans vitnemål og notater ble viktig for FN, i miljøkampen.

Thor Heyerdahl var brennende opptatt av miljøvern. Ikke minst etter ekspedisjonen med Ra II.

Fra Ra, en papyrusbåt som seilte over Atlanterhavet fra Marokko til Barbados, observerte Heyerdahl og mannskapet oljeforurensning langt til havs. Under seilasen med Ra i 1969 oppdaget mannskapet på Ra at Atlanterhavet var forurenset. De fant større og mindre klumper av olje på havoverflaten.

Haiene som ble borte

Oppdagelsen ble gjort kjent for FN. På ferden med Ra II ble Heyerdahl bedt av FNs generalsekretær om å gjøre daglige observasjoner med hensyn til forurensning i havet. Faste klumper av olje ble funnet 43 av de 57 døgn seilasen varte.

Mannskapet på Kon-Tiki måtte passe seg for haier som hele ferden fulgte flåten i håp om å snappe til seg et gratis måltid. Når Tangaroa-ekspedisjonen seilte samme rute noen tiår etter, var det mye mindre hai å se

— At rapporten fra Ra-ekspedisjonen satte i gang et arbeid som resulterte i et forbud mot at skip skylte oljetankene sine til havs, var viktig for Thor Heyerdahl, forteller barnebarnet.

Da Heyerdahl og mannskapet hans krysset over deler av Stillehavet i 1947, så de mye hai. Da Thor Heyerdahls sønnesønn, Olav Heyerdahl, med mannskap gjentok ferden i 2006 var det nesten ikke hai å se. Noe hadde skjedd med livet i havet på de 60 årene.

Ekspedisjonen med Ra viste at folk kunne reise over lange havstrekninger flere tusen år tidligere enn det vi hadde trodd. Thor Heyerdahl mente at havet ikke var en hindring for de gamle kulturer, men at havet gav kulturene en mulighet til å møtes.

— Som musikk i mine ører

Pandemien har selvfølgelig gjort noe med antall besøkende på museet. Gjennom vinterferien opplevde Kon-Tiki museet en god tilstrømming av norske besøkende.

— Det virker som om det er et stort ønske om å kunne være turist igjen. Når jeg kan høre summing av stemmer ute i lokalene fra kontoret mitt, er det musikk i mine ører. Når turister henvender seg til oss på vei ut herfra, er det interessant, og ofte gir det oss stor glede det de forteller, sier Heyerdahl. Hun liker selv å ta en runde i museet, særlig på morgenen, når alt er stille.

— Skal vi nå barn og ungdom må vi treffe hjertene deres. Vi må finne en fellesnevner mellom hva Heyerdahl stod for, og dagens unge, sier museumsdirektøren. Hvis en ungdom går ut av museet beriket med nye opplevelser og kunnskap, og med følelsen av engasjement og inspirasjon til å utfordre, til å ta initiativ i eget liv basert på hvilke verdier museet formidler, så har vi oppnådd noe veldig viktig, sier Heyerdahl

Kon-Tiki i en teknologisk verden

Hun mener at dagens unge mennesker lever i en teknologisk verden så totalt forskjellig fra hva hennes berømte bestefar levde i, at museet må gjøre seg attraktivt på en ny måte.

Ikke bare gjennom utstillinger, men også ved å appellere til nye generasjoner gjennom flere sanser og på deres premisser.

Døråpneren på Liv Heyerdahls kontor er selvsagt ei kokosnøtt.

— Vi må tilby mer interaktivitet, slik at de besøkende kan ta med seg opplevelser hjem igjen. Vi må tilby de besøkende noe å lytte til, smake og ta på, mener Kon-Tiki museets nye direktør.

— Vi må tilby en større og ny opplevelse, sier Liv Heyerdahl. Gjestene skal sitte igjen med et inntrykk de bærer med seg videre, sier hun.

Liv Heyerdahl var selv med bestefaren da han ledet de arkeologiske utgravninger i Peru. Hun ønsker at museet i tillegg til å vise fram hans ekspedisjoner, også skal formidle hans verdier og hans innsats for internasjonalt samarbeid.

— Du kan ikke kjøpe en billett til paradis. Paradis må du finne inne i deg selv, fortalte bestefra Thor til henne.

Powered by Labrador CMS