Bildet til venstre viser byggingen av Rådhuset, som ble oppført i årene 1931-1950. Bildet er tatt i april 1950. Til høyre: Stemning på havna i 1949.Foto: Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Fotoutstilling ved Akershusstranda skal vise Oslo havns rike historie: – Havna er en sentral del av Oslos utvikling
Gjennom fotoutstillingen kan du oppleve byggingen av Oslo i etterkrigstiden, utvandring til Amerika, moderne militærøvelser og kongelig besøk.
– Fotoutstillingen «Drømmene i havna» gir oss et unikt innblikk i Oslo havns rike historie og de mange drømmene og ambisjonene som har formet vår by, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen i en pressemelding fra Oslo Havn.
– Gjennom disse bildene kan vi se hvordan havna er en sentral del av Oslos utvikling og kulturarv, fortsetter Mathisen.
Fotoutstillingen «Drømmene i havna» finner sted i parken nedenfor Oslo Havns administrasjon (Skur 38) og på sjøsiden i retning Skur 39, ved Akershusstranda 19. Utstillingen er Oslo Havns bidrag til Oslos byjubileum i 2024.
«Her skal byen ligge»
En storbrann hadde i 1624 ødelagt middelalderbyen Oslo, som lå i det som i dag er Gamlebyen og omegn. Kong Christian IV. bygget byen opp igjen rundt Akershus Festning, og oppkalte byen etter seg selv, Christiania.
Annonse
«Her skal byen ligge», sa Kong Christian IV.
I 1735 ble Havnekommisjonen opprettet, som i dag heter Oslo Havn KF og er et kommunalt foretak med eget styre.
I 1924 endret Stortinget navnet tilbake til Oslo.
Utvandrerdrøm i Oslo havn
På utstillingen kan du blant annet se historiske bilder fra Oslo havn på 1940-, 1950- og 1960-tallet, og ikke minst drømmen om Amerika, der den historiske norske fotografen Anders Beer Wilse fotograferte utvandrerdrømmen i Oslo havn.
Utstillingen tar pulsen på livet i havna og havnas mange oppgaver i moderne tid. Her er kranføreren som laster containere, Maria og hunden Lykke på tur under den årlige Oslo havnelangs, glimt fra marinebesøk og Kong Frederik og Mary av Danmark, som ankommer på staslig vis.