Her skal vikingskip etter hvert møysommelig plasseres. Bildet fra byggeplassen til det nye vikingstidsmuseet er fra starten av juni i år.

Skyhøy pris på 100 meters flyttejobb på Bygdøy

Antall kroner per meter flytting blir skyhøyt og langt over det som var beregnet for den noe spesielle flyttejobben.

Publisert

Høsten 2022 ble det anslått at flyttingen av skipene ville koste 269 millioner kroner. Nå har prislappen blitt nær doblet til 550 millioner kroner, skriver NRK.

Skipene skal flyttes omtrent 100 meter inn i et nybygg som henger sammen med det gamle museet på Bygdøy.

Grunnen til at prisestimatet har økt så mye, er at gulvet i det gamle museet ikke vil tåle vekten av skipene, som er oppbevart i stålrammer som veier omtrent 50 tonn.

Nå har Statsbygg, som er ansvarlig for byggingen av det nye museet, måttet bytte strategi og bestemt at skipene skal heises i kranbaner i taket. Først var planen at skipene skulle flyttes på skinner på gulvet.

Osebergskipet pakket inn i stålrigg under ombygging av museet. Det nye museet blir omtrent tre ganger så stort som det gamle.

– Unikt i verdenssammenheng 

Prosjektsjef Lars Christian Gomnæs i Statsbygg sier at en del av grunnen til at de har bommet på kostnadene, er at det er få med erfaring fra denne type arbeid.

– Å flytte skjøre vikingskip som er mer enn tusen år gamle, er unikt i verdenssammenheng. Og erfaring og referanser er det også dårlig med, sier Gomnæs.

Byggingen av det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy på starten av sommeren.

– Kritisk og viktig

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier at den ekstra kostnaden ikke vil gå utover andre ting i prosjektet.

– Fordi sikkerheten til samlingen er så kritisk og så viktig, har vi sagt ja til å bruke 350 millioner av bufferen som allerede er satt av til uforutsette kostnader, sier han.

Powered by Labrador CMS