DEBATT

Bilfritt byliv-området i Oslo utvides til å også gjelde Tøyen og Grønland. Fra før av er 700 parkeringsplasser fjernet i Oslo sentrum.
Bilfritt byliv-området i Oslo utvides til å også gjelde Tøyen og Grønland. Fra før av er 700 parkeringsplasser fjernet i Oslo sentrum.

– Fossilfrie soner i Oslo, en usosial og næringsfiendtlig politikk

De som har god råd, kan kjøpe seg en elbil. Alle de andre blir utestengt fra å parkere nær hjemmet sitt. Høyre er støttehjulet for denne usosiale og næringsfiendtlige politikken.

Publisert

I mai i fjor vedtok Oslo bystyre å søke staten om et forsøk med miljøsone som bare tillater fossilfrie biler og varebiler. Bystyrets vedtak ble gjort mot stemmene til FrP, FNB og uavhengig.

Det betyr at hele resten av bystyret - fra Høyre til Rødt - syntes dette var en god idé, og det at flertallet var så bredt, kan ha betydd mye da regjeringen gikk inn for et forslag om forsøk for fossilfrie soner i noen få byer.

Flere gjør retrett

Nå kan det derimot tyde på at både Senterpartiet og Rødt gjør retrett. Siavash Mobasheri sier i VårtOslo at fossilfrie soner er usosialt. Bjørg Sandkjær kritiserte forslaget sterkt i Aftenposten rett før helgen. Det betyr at flertallet skrumper.

Allikevel er det et stort flertall som fremdeles ønsker å forby fossildrevne kjøretøy å kjøre inn i forbud-sonene. Jeg skulle gjerne visst om disse partier har tenkt gjennom hvilken uforholdsmessig inngripen dette er i den enkelte borgers privatliv.

Store konsekvenser

Det er Tøyen, Grønland og sentrum som tegner seg til å bli de første fossilfrie sonene. Oslo sentrum ligger allerede skadeskutt av korona, mangel på gateparkering og et kjøremønster hvor man kun kan kjøre i ring innenfor små soner.

På Grønland og Tøyen er det mange boliger, og konsekvensen for alle de som har fossildrevne biler kan en bare tenke seg.

Tjener de med god råd

De som har god råd, kan kjøpe seg en elbil. Alle de andre blir utestengt fra å parkere nær hjemmet sitt. Høyre er støttehjul for denne usosiale og næringsfiendtlige politikken.

Det er nok mange småbedrifter i Oslo som ikke vil være enig med Høyre i at denne forbudspolitikken er et gode for næringslivet.

Powered by Labrador CMS