Ordfører Anne Lindboe var stram i maska under markeringen onsdag.

Tydelig: – Jeg er forbanna, sier ordføreren

Ordfører Anne Lindboe (H) holder ikke tilbake og ber foreldre tenke over egne holdninger.

Publisert

– Jeg ble forbanna, selvfølgelig, og jeg er forbanna over at Espen og jeg må stå her sammen igjen snaue to måneder etter toårsmarkeringen for terrorangrepet den 25. juni.

Det sa ordfører i Oslo, Anne Lindboe (H), da hun sto side om side med Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, til NRK på spørsmål om hun ble sint da hun hørte om knivstikkingen på Tjuvholmen tidligere denne måneden. 

To homofile menn i 20-årene ble her utsatt for vold på uteserveringen til Bølgen & Moi på Tjuvholmen av fire unge gutter. 

Politiet siktet to 17-åringer, en 15-åring og en 14-åring etter knivstikkingen. Siktelsen ble endret fra grov kroppsskade til drapsforsøk og hatkriminalitet. 

Bredt oppmøte

Tjuvholmen-knivstikkingen den 3. august var direkte anledning til solidaritetsmarkeringen mot hatkriminalitet mot skeive på Regnbueplassen i Spikersuppa som fant sted onsdag der ordføreren, støttegruppelederen, byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og stortingspolitiker Hadia Tajik (Ap), i tillegg til flere andre møtte opp.

Bak markeringen sto Foreningen Fri, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Støttegruppa 25. juni.

Foreningen Fri, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Støttegruppa 25. juni arrangerte solidaritetsmarkering mot hatkriminalitet etter knivstikkingen på Tjuvholmen. Arrangementet fant sted på Regnbueplassen i Spikersuppa.
Oslo-ordfører Anne Lindboe til stede under markeringen.
Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, tok ordet.
Støttegruppelederen var alvorstynget.
Regnbueflagg på Regnbueplassen.
Ordfører Anne Lindboe holdt appell.
– Den type hat mot skeive har ingen plass i byen vår, fastslår ordfører som vil kjempe videre for at alle skal kunne elske den de vil.
Også Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), holdt appell da Foreningen Fri, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Støttegruppa 25. juni arrangerte solidaritetsmarkering.
Noman Mubashir var konferansier.
Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) deltok og holdt appell.
Oslo 20240821. Foreningen Fri, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Støttegruppa 25. juni arrangerer solidaritetsmarkering mot hatkriminalitet etter knivstikkingen på Tjuvholmen. Arrangementet finner sted på Regnbueplassen i Spikersuppa i Oslo onsdag.Foto: Lise Åserud / NTB

– Rystende

– Det var rystende det som skjedde, at et par som er i byen vår på besøk skal bli knivstukket. Det er også en rystende sak på grunn av at det er så unge gjerningspersoner, men vi vet at det finnes hat, og vi vet at det skjer hatkriminalitet. Det må vi stå sammen mot, sier Evjenth til statskanalen.

Ordføreren betegner hendelsen som «helt uakseptabel».

– Den type hat mot skeive har ingen plass i byen vår, fastslår Lindboe.

– Trygg for de aller fleste

Ordføreren sier følgende om Oslo er en trygg by:

– Byen er trygg for de aller fleste, men dessverre opplever vi en økning i hatkriminalitet mot skeive og barneran. Det er det grunn til å være bekymret for, men her er det viktig å vite at barn – nå var det barn som sto bak knivstikkingen – de fødes ikke med dårlige holdninger, påpeker Lindboe overfor NRK.

– Det lærer de – kanskje i hjemmet, kanskje i familien – så her er det veldig viktig at alle foreldre tar det på alvor. Man må snakke med skeive med respekt og være gode forbilder for barna våre, utdyper ordføreren.

– Vi kan ikke akseptere dette

Også byrådsleder og Lindboes partifelle i Høyre, Eirik Lae Solberg, ga tydelig uttrykk for samme budskap i sin tale på Regnbueplassen. 

Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) holdt appell da Foreningen Fri, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Støttegruppa 25. juni arrangerte solidaritetsmarkering mot hatkriminalitet etter knivstikkingen på Tjuvholmen. Arrangementet fant sted på Regnbueplassen i Spikersuppa onsdag.

– Vi kan ikke akseptere at mennesker i byen vår lever i frykt på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Oslo skal være en trygg by for alle, uansett kjønnsidentitet eller seksualitet. Dette er ikke bare en ambisjon, det skal være sånn. Hatkriminalitet har ingen plass i vår by, og vi må gjøre alt vi kan for å stoppe det, fastslo byrådslederen.

– Vi må sørge for at politiet har de ressursene og den kunnskapen de trenger for å prioritere disse sakene, og vi må samarbeide tett med organisasjoner som kjenner utfordringene alt for godt, fortsatte han.

– Det er viktig at alle som opplever eller er vitner til hatkriminalitet, anmelder det. Vi vet at mange vegrer seg, kanskje er de redde for å si ifra, men vi må sammen skape en kultur der alle føler at deres sak blir tatt på alvor, og der hets og hatkriminalitet blir møtt med klare reaksjoner, understreket Lae Solberg.

– Norges regnbuehovedstad

– Oslo skal være Norges regnbuehovedstad. For oss er mangfoldet en styrke – ikke en sårbarhet. En by der alle kan leve åpne og frie liv uten frykt. Oslo kommune jobber aktivt med en ny handlingsplan mot radikalisering, hatkriminalitet og voldelig ekstremisme, og vi har styrker samarbeidet med skeive organisasjoner og politiet, het det videre fra byrådslederen, som fortsatte:

– Vi vet at forebygging er nøkkelen, spesielt blant ungdom, og derfor prioriterer vi tiltak som skaper inkludering og trygghet i hverdagen deres. I tillegg vil vi sikre at alle som jobber i kommunen er gode til å jobbe for en mangfoldig befolkning.

– Denne kampen er ikke over, og den angår oss alle. Vi må stå sammen mot hatet. Sammen skal vi sørge for at Oslo er en by som vi stolt kan kalle vårt hjem, vårt trygge hjem, avsluttet Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS