– Det kom mange historier etter 25. juni-saken, med folk som ikke opplever det er trygt nok å kunne leie kjæresten sin i hånden eller kysse i offentligheten. Dette er grunnleggende menneskerettigheter, forteller politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt.

Hastemøte: – Opplever at det ikke er trygt nok å kunne leie

Med blant andre Oslo-politiet på laget, inviterte byrådsleder Eirik Lae Solberg til krisemøte fredag.

Publisert

Invitasjonen fra byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) kommer i kjølvannet av at et homofilt par i 20-årene ble knivstukket på Tjuvholmen.

På møtet var både Oslo-politiet og representanter fra skeive organisasjoner til stede. Hendelsen på Tjuvholmen blir etterforsket av politiet som hatkriminalitet.

På møtet delte politiet informasjon om statusen i etterforskningen, samt hvordan de jobber for at skeive skal føle seg trygge i Oslo.

Organisasjonene Støttegruppa 25. juni, FRI Oslo og Viken, Skeiv Verden Oslo og Østlandet, Skeiv Ungdom Oslo & Akershus og Salam møtte opp på Rådhuset for å informere om hva som er viktig for at skeive skal være trygge i Oslo.

Skolebyråd Julie Remmen Midtgarden og byråd for sosiale tjenester Julianne Ferskaug ledet krisemøte med representanter fra politiet og skeive organisasjoner i Oslo fredag.

– Skal gjøre det vi kan

Politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt forteller at det er viktig for politiet å skaffe seg kunnskap og kompetanse om hvordan det er å leve som skeiv i Oslo.

– Det kom mange historier etter 25. juni-saken, med folk som ikke opplever det er trygt nok å kunne leie kjæresten sin i hånden eller kysse i offentligheten. Dette er grunnleggende menneskerettigheter, forteller Øystese.

– Det å leve et trygt og fritt liv i Norge, det er kjernen til samfunnsoppdraget til politiet. Vi skal gjøre det vi kan for at alle kan leve et godt og trygt liv her, sier hun videre.

Hun forteller at Oslo-politiet jevnlig har møtt med de skeive organisasjonene, særlig etter 25. juli terroren.

– Dette kan vi ikke bare gjøre når store hendelser skjer. Vi må gjøre det systematisk og kontrollert gjennom hele året, sier politimesteren og fortsetter:

– Jeg må berømme de som jobber i de skeive organisasjonene, som gang på gang kommer og forteller om sine erfaringer for at vi skal lære.

Leder Marianne Gulli fra organisasjonen Fri mener det er behov for økt satsing i politiet på arbeid mot hatkriminalitet.

Forebyggende arbeid er vesentlig

Leder Marianne Gulli i organisasjonen Fri Oslo og Viken forteller at organisasjonen ønsker seg økt satsing på arbeidet mot hatkriminalitet.

– Vi mener det er viktig at politiet skal kunne etterforske og straffeforfølge flere. Vi mener det må mer kompetanse til i politiet for å kunne sikre deres arbeid med dette.

Gulli sier de jevnt over er veldig fornøyd med den kontinuerlige dialogen organisasjonen har hatt med Oslo kommune. Gulli mener det forebyggende arbeidet kommunen gjør mot hatkriminalitet er vesentlig.

– Vi har blant annet snakket om behovet for gode velferdsordninger og oppvekstvilkår som gir trygge og gode miljøer for absolutt alle, inkludert skeive.

Powered by Labrador CMS