Skjermdump av et kart over Oslo med mange små hjerter i regnbuefarger. På et av hjertene, som er trykket på, står det 'Her holdt jeg hender med en gutt for første gang. Jeg følge meg så utrolig tøff. Det kriblet i hele kroppen.'
Dersom du trykker på hjertene på kartet, kan du lese om noens skeive historie. I Torggata, rett ved Oslo Domkirke, forteller en om første gang hen holdt hender med en gutt og hvordan det føltes.

Lanserer digitalt kart hvor innbyggerne kan dele sine skeive opplevelser og historier

På det interaktive kartet kan de som ønsker dele alt fra kjærlighetshistorier til frihetskamp, hets eller andre personlige minner og opplevelser – helt anonymt.

Publisert

Det er Oslo kommune som har lansert kartet «Skeive Oslo», hvor innbyggerne inviteres til å dele av sine skeive historier.

Vil være regnbuehovedstad

– Dette byrådet har som ambisjon at Oslo skal være hele Norges regnbuehovedstad og verdens beste by å bo i for skeive. Da er det også viktig å ta vare på byens skeive historie, sier Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjenester, ifølge Blikk, som omtalte saken først.

Kartet er et av flere tiltak for inkludering og mangfold, og på sine nettsider oppfordrer kommunen de som ønsker til å bidra. 

– I hele juni skal vi feire det skeive Oslo. Det gjør vi for å anerkjenne det brede kjønns- og seksualitetsmangfoldet i byen vår, skriver de.

Flere har allerede lagt inn egne minner og historier på kartet.
Noen historier er sårere enn andre.

Linken til kartet finner du HER.

Levende arkiv for skeiv kultur

Kartet er inspirert av lignende internasjonale prosjekter, ifølge Sarah Przedpelska, som er initiativtaker og prosjektkoordinator i Oslo kommune. 

Blant annet «Queering the Map», et kart av samme type hvor brukere siden 2017 har kunnet dele sine skeive historier på verdenskartet.

– Skeive Oslo har som mål å skape et inkluderende og representativt bilde av byens skeive liv, sier Nina Bahar, prosjektleder i Oslo kommune, ifølge Blikk.

Kommunen ønsker at kartet skal bli et levende arkiv som dokumenterer byens mangfold.

Powered by Labrador CMS