DEBATT

Ved pir 4 på Rådhusbrygga ligger fiskebåtene som selger fersk fisk.

– Fisken i Oslofjorden er fisket sønder og sammen

Det vi vet med sikkerhet er at den mest ødeleggende fiskemetoden er tråling, og aller verst er bunntråling. Så hvorfor drive med det i Oslofjorden? Hvorfor la noen få mennesker ødelegge for så mange?

Publisert

Det dukker stadig opp nye kreative forklaringer på at fjorden, og dermed fisken, sliter med å klare seg i Oslofjorden. At det er mange negative ting den utsettes for er helt klart, men det finnes jo fisk der.

Noen bruker tid og drivstoff på å tråle også innerst i fjorden. Tenk om det er årsaken og ikke for mye nitrogen eller medisinrester? Tenk om det vil hjelpe om fisken, og ikke vi, fikk spise rekene? Tenk om alt det andre som havner i en åpen trål kunne spises av fisken?

En professor ved Universitetet i Oslo mente at tråling er verre enn oljeutslipp. Tenk om det stemmer? Eller det lederen for universitetets marine stasjon i Drøbak sa for mange år siden «fjorden er fisket sønder og sammen».

Aller verst er bunntråling

Det vi vet med sikkerhet er at den mest ødeleggende fiskemetoden er tråling, og aller verst er bunntråling. Så hvorfor drive med det innenfor terskelen i en terskelfjord? Hvorfor la noen få mennesker ødelegge for så mange når havressursloven slår fast at de ville marine ressursene tilhører fellesskapet, altså deg og meg?

Ut til Drøbak teller fellesskapet ca en million mennesker. Hvorfor ikke dele mest mulig likt ved at alle må fiske med håndsnøre eller stang?

Samtidig kan man rette på andre ting og hjelpe fjorden ved å lage kunstige rev og kunstig tareskog. Dette er ting vi vet fungerer både for fisk og hummer. Politikerne på Stortinget sier vi skal verne 30 prosent av havområdene våre innen 2030. Hvorfor ikke starte på stedet hvor flest bor og hvor de selv kan se at vern fungerer. Hittil har jeg måtte se det i USA, på Kuba og Australia, og der fungerer det utmerket.

Powered by Labrador CMS