Trikken fortsetter å gå selv om busser skulle bli innstilt ved en eventuell streik fra og med søndag morgen.
Trikken fortsetter å gå selv om busser skulle bli innstilt ved en eventuell streik fra og med søndag morgen.

Trikk, T-bane og tog går som normalt. Kun busser rammes av mulig streik

Ved en eventuell streik innstilles alle by-, skole- og regionbusser i Ruters område. I tillegg omfattes fergetrafikk fra Aker brygge til Nesodden, Lysaker og Drøbak. Men trikk, tog og T-bane går som normalt i Oslo.

Publisert

— Vi forholder oss til spillereglene ved lovlige arbeidskonflikter, og setter ikke inn ekstra kapasitet, opplyser Ruter.

Det er kun bussruter som blir tatt ut, hverken T-bane eller trikk omfattes av en mulig streik fra og med søndag morgen. Derfor vil mange oslofolk kun i begrenset omfang rammes i og med at det er ansatte ved by-, skole- og regionbusser som tas ut i streik.

31.500 arbeidstakere blir tatt ut

— TT-transport og spesialskyss med taxi og minibuss i Oslo er heller ikke berørt, med unntak av minibusslinjene 361-367, opplyser Ruter.

Også Ruters ferger til Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakkholmen går som normalt selv om det skulle ende med en streik fra søndag morgen.

Men fergetrafikken mellom Aker brygge og Nesodden, Lysaker og Drøbak blir berørt. Noe av trafikken kanselleres helt, mens andre avganger bare er delvis omfattet. På Ruters nettside kan reisende med lokalfergene se hvordan de blir berørt.

Togtrafikken til og fra Oslo S vil gå som normalt uansett utfall av mekling lørdag kveld.
Togtrafikken til og fra Oslo S vil gå som normalt uansett utfall av mekling lørdag kveld.

Til sammen kan rundt 31.500 arbeidstakere blir tatt ut i streik i første omgang dersom partene ikke kommer i mål med meklingen. Fristen er ved midnatt natt til søndag. Også i høst streiket bussjåførene i Oslo og Viken. Den streiken varte fra 20. september til 1. oktober.

Skjermer koronarammet næring

LO forhandler på vegne av 180.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter. 23.500 LO-medlemmer blir tatt ut i streik fra søndag morgen klokken 6 dersom det ikke blir enighet.

Ettersom de færreste jobber søndag, vil streiken i hovedsak merkes fra mandag morgen.

Både LO og YS tar ut bussansatte, og LO tar i tillegg ut medlemmer fra ferjetrafikken. YS, som tar ut 5.500 bussjåfører, har uttalt at en streik trolig vil føre til alle rutebusser står fra søndag morgen.

Også i bransjer som bygg og anlegg, mat- og drikkeproduksjon, samt enkelte industribedrifter, blir det tatt ut arbeidstakere til streik. LO velger imidlertid å skjerme hardt koronarammede næringer som reiseliv og restaurant.

Danner ramme for oppgjør i offentlig sektor

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har en formidabel oppgave med å få enighet mellom partene. Det er ventet at meklingen kan komme til å gå på overtid.

Forhandlingene som pågår nå i det såkalte frontfaget, er svært viktige fordi de danner en ramme for lønnsøkningen, og dermed legger normen for andre sektorer.

I slutten av april skal offentlig sektor begynne sine lønnsforhandlinger.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS