DEBATT
Politikerne har fortsatt et godt stykke arbeid å gjøre i skolehelsetjenesten i Oslo, mener skribenten.
Foto: Heiko Junge / NTB og Privat
– Oslos politikere gjør ikke nok for elevenes psykiske helse. Slutt med skrytet
La oss legge politisk spill til side og heller fokusere på hva som faktisk gir oss unge en god psykisk helse. Sannheten er at ingen har gjort nok for å gi de unge de tiltakene de trenger.
Nylig kom SVs skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll med anklager om faktafeil etter at jeg skrev et innlegg om skolehelsetjenesten her i VårtOslo. Ved siden av å være medlem i et politisk ungdomsparti, så er jeg også elev.
Under pandemien har jeg gått på både ungdomsskolen og videregående, og det er synd at skolebyråden er mer opptatt av å slå politisk mynt enn å lytte til oss unge. Eller er det bare enkelte unge, som er med i riktig ungdomsparti eller organisasjon byråden velger å lytte til?
Hvis man leser innlegget til skolebyråden, virker det som om alle tiltak er satt inn og at det ikke er mer å gjøre. Byråden kan godt slå seg på brystet for å ha bevilget litt penger her og der, men hun har ikke veldig gode resultater å vise til. Når Rådet for psykisk helse slår alarm om at det er for lange ventetider for psykisk helsehjelp i Oslo for unge, så bør det ringe noen bjeller. Eller når Ung i Oslo 2021 viste at Oslo-ungdom hadde det dårligst under pandemien.
Vi ser ikke millionene
Under pandemien har jeg gått på både ungdomsskolen og videregående og fått kjenne på konsekvensene av en digital skole og minimalt med sosialisering.
Jeg kan garantene én ting ovenfor skolebyråden: Mine medelever legger ikke merke til lovord og millioner på et budsjett. Det er fremdeles mulig å gjøre mer for oss, og det skulle faktisk bare mangle.
Det handler om prioriteringer
La oss legge politisk spill til side og heller fokusere på hva som faktisk gir oss unge en god psykisk helse. Sannheten er at ingen har gjort nok for å gi de unge de tiltakene de trenger, enten det er døgnplasser, god dekning av skolehelsetjenesten eller psykologtilbud. Jeg inviterer gjerne byråden til en kopp kaffe for å snakke mer om hva vi kan gjøre sammen, for her trengs det akuttiltak.
Etter flere år med pandemi burde de store pengene gå til de tiltakene som gjør at vi unge kommer oss på rett kjøl igjen. Både i klasserommet og sosialt. De store pengene bør ikke gå til skolefrokost eller å kjøpe opp private barnehager, de bør gå til flere lærere, psykolog på flere skoler og raskere hjelp dersom du har en litt tung dag.
Slutt med skrytet
Vi har ikke råd til at flere unge møter opp på skolen med en klump i magen. Min bønn til skolebyråden: vær så snill, legg ditt politiske taktikkeri til side og heller prøv å gjøre en innsats.
Det holder ikke med noen få millioner her og der og utvanning av tiltakene. Få unge merker noe til din egen skryteliste. For oss holder det ikke at du slår deg selv på brystet og er stolt av ditt eget arbeid.