DEBATT

Helsesøster Lene Ødegård viser til gode resultater når det gjelder skolehelsetjenesten.

– Vi trenger en storsatsing på skolehelsetjenesten i Oslo

En god psykisk helse er helt avgjørende for å gjøre det bra på skolen. Derfor bør byrådet heller prioritere å styrke skolehelsetjenesten fremfor skolemat, som blir innført på alle videregående skoler i Oslo i år.

Publisert

Helsesykepleiere i Oslo ser med bekymring på at det er blitt flere barn som ikke kommer seg på skolen. De frykter at det de ser bare er starten på en bølge av mer skolevegring. Elever forteller at de har falt av faglig og sliter med motivasjon. Dette er meget alvorlig, og nå må byrådet ta grep.

Det er ikke noe hemmelighet at koronapandemien har hatt negativ innvirkning på den psykiske og sosiale helsen til befolkningen. FHI har gjennomført en rekke undersøkelser blant annet “Livskvalitet og psykisk helse under koronapandemien”. Den viser til at flere sliter med ensomhet og psykiske plager, og det er særlig unge og aleneboende som sliter mest. Etter to år med pandemi, er det god grunn til å tro at dette har blitt enda verre.

Storsatsing trengs

Koronapandemien har hatt stor innvirkning på oss unge både sosialt og faglig. Mange har ikke fått oppleve det normale sosiale ungdomslivet. Vi må derfor ha en storsatsning på skolehelsetjenesten i skolen, for å bekjempe skolevegring og skape skoleglede for de som er på god vei til å falle utenfor.

Da Høyre satt i regjering kom fagfornyelsen, som var et nødvendig grep for å fornye skolen til fremtidens utfordringer. Den tar blant annet opp tverrfaglige temaer, som Livsmestring og folkehelse. Meningen med fagfornyelsen er at det skal skape sterkere oppmerksomhet rundt folkehelse og livsmestring, noe som er et steg i riktig retning. Det er likevel ikke nok, og vi trenger lokale tiltak i Oslo.

Flere helsesøstre og skolepsykologer

For mange av elevene som sliter psykisk, er det helt avgjørende med en god og tilgjengelig skolehelsetjeneste. Derfor kjemper Unge Høyre for at kommunene skal ansette flere helsesøstre og skolepsykologer.

Vi vil gjøre veien fra psykolog til behandling kortere, og vi vil at helsesøstre skal kunne henvise direkte til psykolog uten at man må gå omveien innom fastlegen. Vi ønsker også at det skal bli lettere å komme i kontakt med helsesøstertjenesten gjennom digitale løsninger. Vi trenger en storsatsing på skolehelsetjenesten nå, og det er på tide at byrådet i Oslo kommer på banen.

Powered by Labrador CMS