DEBATT
— Vi vet at både skolehelsetjenesten og helsestasjonene for ungdom er et tilbud som mange unge setter høyt, skriver oppvekst- og kunnskapsbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
- Skolehelsetjenesten i Oslo med nesten doblet kapasitet etter at vi tok styring i byen
— Høyres Vivianné Bach kan neppe ha sjekket fakta når hun i et debattinnlegg i VårtOslo 9. mars hevder at Oslo kommune må komme på banen og styrke skolehelsetjenesten.
For å holde oss til fotballsjargongen kan jeg forsikre Høyres Vivianné Bach om at Ap/SV/MDG-byrådet har drevet svært offensivt spill, og nesten doblet antall helsesykepleiere i skolehelsetjenesten etter at vi tok over styringen i byen.
Og vi er klare til å fortsette innsatsen.
— Et tilbud mange unge setter høyt
I likhet med Bach så er jeg også bekymret for det økende antall henvendelser til helsetjenesten knyttet til psykisk helse etter pandemien. Det tar vi på største alvor.
Vi vet at både skolehelsetjenesten og helsestasjonene for ungdom er et tilbud som mange unge setter høyt. Som en ungdom sa det: «Jeg synes at det å gå til fastlegen er mer sånn formelt. Jeg slapper litt mer av når jeg er her på helsestasjonen”.
For å nettopp fange opp de som nå sliter ekstra har byrådet bevilget 116 millioner kroner over tre år til økt innsats og arbeid med psykisk helse. Av disse er 48 millioner kroner til helsestasjons- og skolehelsetjenesten, inkludert helsestasjonene for ungdom og Oslohjelpa.
— Fullfinansiert bemanningsnorm i bydeler
I 2022 betyr dette 24 millioner kroner som bydelenes skal bruke i arbeidet med psykisk helse i helsestasjonstjenesten og Oslohjelpa. I tillegg jobbes det med å øke tilstedeværelsen av psykologer fra BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) i skolen.
Oslo har også fullfinansiert bemanningsnormen for helsesykepleiere på bynivå ogi samarbeid med elever og tjenestene vurderer vi nå om normen er i tråd med elevenes behov og ønsker.
Bach etterlyser digitale løsninger og her vil det skje mye i 2022. Oslo kommune leder det nasjonale utviklingsarbeidet DigiHelsestasjon. Her samarbeider vi blant annet med Helsedirektoratet, Norsk helsenett og et utvalg kommuner.
— Skolene jobber med dette hver dag
Nye innbyggertjenester for gravide og innbyggere som benytter helsestasjonen er allerede på plass, nå jobber vi med ungdomsløsningen som etter planen skal piloteres i 2022.
Her vil unge blant annet få oversikt over avtaler med helsestasjons- og skolehelsetjenesten og kunne administrere disse, samt få tilgang til relevant informasjon slik at du blir tryggere og mer forberedt i møte med tjenesten.
Og så vet vi at psykisk helse handler ikke bare om psykisk helsehjelp, men om å finne tilhørighet, motivasjon og glede i et fellesskap med andre. Det jobber skolene med hver dag.