DEBATT

Anlegget på Klemetsrud vil kutte utslippene i Oslo kommune kraftig når det kommer i gang.
Anlegget på Klemetsrud vil kutte utslippene i Oslo kommune kraftig når det kommer i gang.

– Jo, Oslos byråd et av de mest klimavennlige vi har sett på lenge

Anlegget på Klemetsrud vil alene klare å kutte 17 prosent av utslippene i Oslo! Det er en fantastisk nyhet og et godt klimatiltak.

Publisert

I et innlegg av Josefine Øvrebø fra Unge Venstre, anklager hun byrådet for å være et av de minst klimavennlige vi har sett på lenge. Derfor kommer jeg her med noen helt spesifikke tiltak innenfor klima og miljø, som MDG sammen med byrådet har fått til i vår periode.

I 2019 ble Oslo kåret til Europas miljøhovedstad. Det var en stor ære at akkurat vi ble plukket ut istedenfor de andre 13 byene som ble vurdert. Vi ble kåret fordi vi scoret høyest på hele 8 av 12 områder. Det var blant annet på klimatiltak, luftkvalitet og lokal transport.

Vi ble spesielt rost av vårt byutviklingsarbeid og vår innsats innenfor kollektivtransport. Vi viser resten av Europa at det er fullt mulig med radikale og nytenkende klimatiltak.

Effektive klimakutt

Tidligere i år gikk Oslo kommune inn for en avtale om et karbonfangstanlegg på Klemetsrud. I full drift vil anlegget klare å redusere utslippene med 165 000 tonn CO2. Det tilsvarer 17 prosent av de totale utslippene i Oslo.

Det ene anlegget med den ene avtalen vil alene klare å kutte 17 prosent av utslippene i Oslo! Det er en fantastisk nyhet og et godt klimatiltak.

Billigere kollektivreiser

De siste årene i byråd har vi hatt som fokus å gjøre kollektivtransporten billigere og bedre. Det har vi helt klart fått til. Vi har elektrifisert sektoren og fått 4000 flere avganger. Vi har gjort det slik at barn er gratis med følge av voksne hele uken, og nå i desember har det vært en stor rabatt på månedskort.

På nyåret er det også planlagt et nytt billettsystem som i snitt vil gi 20 prosent rabatt, men kan gå opp mot 40 prosent på noen reiser og billetter.

Så jo, dette byrådet er et av de mest klimavennlige vi har sett på lenge. Vi ser det på tiltakene, statistikken over utslipp og målene vi har satt oss. Vi trenger ambisiøse mål å strekke oss etter hvis vi skal klare å kutte nok utslipp her i Oslo, og vi trenger tiltak som funker.

Powered by Labrador CMS