I fire år har de frivillige ildsjelene i Sykkelkjøkkenet Oslo lært Oslo-folk å ta vare på syklene sine. På søndag får de endelig et permanent lokale, i Gamlebyen.
Og de gleder seg. Som det står på Facebook-eventsiden for den offisielle åpningen av lokalet i St. Halvards gate på søndag:
"Endelig folkens - ENDELIG! Etter fire år med pop-up arrangementer rundt omkring i byen, mekkekurs i kjellerrom og esker med verktøy fraktet rundt med sykkel, flytter Sykkelkjøkkenet Oslo inn i sitt første ordentlige hjem."
Med andre ord er dette en meget velfortjent prestasjon for gjengen med iherdige frivillige. Deres mål: å bekjempe bruk-og-kast-kulturen blant byens syklister.
Gratis gjør-det-selv-kurs
Annonse
Ildsjelene i Sykkelkjøkkenet Oslo (SKO) har altså drevet med gatesykkelverksteder siden oppstarten i 2013. Disse har vært gjør-det-selv (DIY) mekkearrangementer hvor syklister har blitt opplært i å vedlikeholde sine egne sykler.
SKO har holdt verksteder blant annet i kjellerlokaler, på festivaler og bydelsdager.
De har også holdt en rekke kurs i sykkelmekanikk - alt fra sykkelanatomi til "strip and rebuild your bike".
— De siste to årene har vi arrangert Bike Rescue Dugnads, hvor vi henter uønskede sykler fra borettslag, forteller Sykkelkjøkkenets medgrunnlegger og sjefskokk, Dayton Skjerve-Gordley.
— Syklene brukes til reservedeler eller repareres av skoleelever på Stav skole på Skjetten, i Skedsmo kommune. De har et sykkelverksted driftet av elever og en lærer ved skolen som også er frivillig i SKO.
Fikk støtte til lokale i Gamlebyen
I desember 2015 skjedde det noe stort. Da fikk SKO 750 000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til å etablere et frivillig-drevet, gjør-det-selv (DIY) sykkelverksted og sykkelgjenvinningstasjon.
— Det tok lang tid før vi landet en god avtale for leie av et lokale som var innenfor budsjettet vårt, samt i et område hvor tilbudet vårt vil treffe behovet til lokalsamfunnet, sier Dayton.
I oktober inngikk de omsider et samarbeid med Gamlebyen Sport og Fritid (GSF), for leie av halvparten av en brakke som står ved skateparken i St. Halvards gate.
Fra tatoveringsstudio til sykkelverksted
— Halvparten av brakken har blitt rehabilitert og omgjort fra et tatoveringsstudio til et åpent sykkelverksted, med taklys og skyvedører og et inviterende sitteområde rundt fasaden, frister sjefskokken.
De siste ukene har de laget ferdig så mye av innredningen som de rekker før åpningen på søndag, bestilt verktøy og fått på plass et skilt. På dugnad, selvfølgelig, i ekte SKO-stil.
Når verkstedet er åpnet, er målet å tilby gratis, drop-in, gjør-det-selv mekking på torsdager, klokken 18-20.
Få hjelp av proffe sykkelmekkere
— Vi stiller med 1-2 frivillige som skal bemanne verkstedet i åpningstiden og tilby råd og veiledning i vedlikehold og reparasjon, avhengig av deres kompetanse, sier Dayton.
— I tillegg håper vi på å tilby kurs mot betaling, men det vil nok ikke skje før til høsten og er avhengig av interesse fra våre frivillige, som jobber som profesjonelle sykkelmekanikere til daglig.
Et annet mål er å finne et nærliggende sted/tomt/lokale for å oppbevare sykler som de får fra borettslag, men de har ikke kommet så langt ennå. Vet du råd? Si fra til Sykkelkjøkkenet Oslo!