DEBATT

Felix Koss-Harnes og Grønand
– Venstresidens stadige ønsker om sosiale tiltak, som fritidsklubber, er en feilslått strategi som ikke har fungert. Denne strategien vil heller ikke fungere i årene som kommer. Det er på tide å sette inn tiltak som faktisk funker, sier Felix Koss-Harnes.

– Frps forslag om å registrere bakgrunnen til lovbrytere skal ikke stigmatisere mennesker. Det vil gi oss fakta

Å kalle Grønland trygt, bare fordi Simen Bondevik selv «opplevde det som trygt», blir feil. Over halvparten av fjorårets skytinger og knivstikkinger i Oslo skjedde på Grønland, Tøyen og områdene rundt. Grønland er rett og slett ikke trygt.

Publisert

Fremskrittspartiets forslag om å registrere bakgrunnen til lovbrytere handler om å skaffe et faktagrunnlag, slik at vi kan bekjempe kriminalitetens underliggende årsaker. Målet er hverken å stigmatisere eller gruppere mennesker, slik Simen Bondevik fra Partiet Sentrum hevder.

Forslaget vil gi oss viktige data som peker på hvilke integreringsutfordringer som kan bidra til kriminalitet.

Dersom vi vet hvilke grupper som er mest utsatt til å bli rekruttert til kriminelle gjenger, kan vi mye lettere sette inn målrettede tiltak som stopper dette. Bondevik har kanskje rett i at «ingen unge mennesker slutter med kriminalitet fordi besteforeldrenes bakgrunn loggføres av politiet».

Men det er tiltakene som kan iverksettes på bakgrunn av denne informasjonen som vil føre til en mer effektiv kriminalitetsbekjempelse og forebygging.

Grønland er ikke trygt 

Bondevik nevner at han tidligere har bodd på Grønland og beskylder Listhaug for å overdrive problemene i bydelen for å slå politisk mynt. Jeg bor selv på Grønland og synes bydelen er levende og rik på kultur, med et mangfold av gode restauranter, butikker og utesteder.

Men å kalle det trygt, bare fordi Bondevik selv «opplevde det som trygt», blir feil. Over halvparten av fjorårets skytinger og knivstikkinger i Oslo skjedde på Grønland, Tøyen og områdene rundt. Grønland er rett og slett ikke trygt.

Bondevik kludrer til fakta

Videre bruker Simen Bondevik konsekvent begrepet «etnisk profilering», som kludrer til en faktabasert debatt. Han mener at folk skal dømmes etter handlinger, ikke bakgrunn. Det er FrP helt enige i. Forslaget handler jo om å samle inn statistikk om de som allerede har brutt loven.

Dette tiltaket skal hverken forhåndsdømme eller profilere, forslaget til FrP vil kun ha konsekvenser for de som begår kriminelle handlinger.

– Feilslått strategi

Videre synes jeg det er bemerkelsesverdig at den gjeldende debatten diskuterer noe som ennå ikke eksisterer.

Akkurat nå har vi nemlig ikke denne statistikken. Hvordan kan venstresiden allerede ta et så bastant standpunkt imot? Ingen politiske spørsmål eller problemer skades av et bredere kunnskapsgrunnlag.

Venstresidens stadige ønsker om sosiale tiltak, som fritidsklubber, er en feilslått strategi som ikke har fungert. Denne strategien vil heller ikke fungere i årene som kommer. Det er på tide å sette inn tiltak som faktisk funker. Dette er en av dem.

Powered by Labrador CMS