DEBATT

Grønland torg er et sted tusener ferdes hver dag. Her bor og trives Simen Bondevik.
Grønland torg er et sted tusener ferdes hver dag. Her har Simen Bondevik bodd og trivdes.

– Etnisk profilering er ikke løsningen, Sylvi Listhaug!

I motsetning til Sylvi Listhaug, har jeg bodd på Grønland. Jeg opplevde det trygt, levende og rikt på kultur. De aller fleste av oss som bor eller har bodd på Grønland trives godt med det og opplever det som trygt.

Publisert

Sammen med partikollega Erlend Wiborg var FrP-leder Sylvi Listhaug på PR-tur på Grønland. Der fortalte hun VG hvor skummelt hun synes det er å være der alene på kveldstid.

Listhaug vil at politiet skal loggføre hvilken innvandrerbakgrunn familien din har tre generasjoner bakover hvis du begår kriminalitet.

Alle politikere jeg har møtt er helt enige om at vi må jobbe mot ungdomskriminalitet og for inkludering. Listhaugs forslag om å gruppere mennesker på bakgrunn av etnisitet og måten hun snakker om nordmenn, gjør det vanskeligere å lykkes i disse kampene. Etnisk profilering er ikke oppskriften på et velfungerende samfunn - tvert imot.

Skaper mer uro og polarisering

Historien mangler ikke eksempler som viser oss de sterke og alvorlige konsekvensene av etnisk profilering. Mennesker skal alltid behandles og dømmes basert på sine egne handlinger, og aldri ut fra hvilken form for flerkulturell bakgrunn familien har.

Gjennom sine utspill skaper Listhaug et kunstig skille mellom nordmenn med besteforeldre født i Norge og nordmenn med besteforeldre fra utlandet. Dette er ikke et budskap som gjør færre kriminelle, men jeg tror det vil føre til mer uro, polarisering og utenforskap.

Hva slags fremtidshåp har man om man allerede er stemplet som kriminell av landets ledende politikere, bare fordi man ikke heter Ola Nordmann?

Grønland er trygt

Det viktigste vi som politikere kan gjøre for å forebygge ungdomskriminalitet er å bekjempe utenforskap. Ikke å skape det. Unge mennesker må oppleve tilhørighet, mening og mestring. Uavhengig av utgangspunkt, må man gis like muligheter til å lykkes.

Dersom Fremskrittspartiet hadde fått gjennomslag for sin økonomiske og sosiale politikk ville flere blitt kastet ut i utenforskap. Det øker risikoen for at man begår kriminelle handlinger.

I motsetning til Sylvi Listhaug, har jeg bodd på Grønland. Jeg opplevde det trygt, levende og rikt på kultur. De aller fleste av oss som bor eller har bodd på Grønland trives godt med det og opplever det som trygt.

At en politiker på jakt etter stemmer kommer hit for å fortelle alle hvor farlig det er her, bidrar ikke til noe annet enn mistillit og splid.

Slutt med retorikken

Ingen unge mennesker slutter med kriminalitet fordi Listhaug sier at lokalsamfunnet dems er farlig. Ingen unge mennesker slutter med kriminalitet fordi besteforeldrenes bakgrunn loggføres av politiet. Ingen unge mennesker slutter med kriminalitet fordi FrP setter ulike grupper i befolkningen opp mot hverandre.

Hvis Listhaug faktisk er interessert i å få bukt med ungdomskriminaliteten, kan hun begynne med å beklage for sin polariserende og splittende retorikk. Deretter kan hun revurdere FrPs politiske standpunkter innenfor sosialpolitikken.

Videre kan hun starte med å ta kampen mot utenforskap på alvor. Etnisk profilering er uansett aldri løsningen.

Powered by Labrador CMS