DEBATT

Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen.
Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen.

– La Freya leve

Fiskeridirektoratet vurderer å avlive Freya fordi folk ikke følger anbefalingene om å holde avstand. Nå kommer den egentlige norske mentaliteten frem - geværpolitikken, som er den vanlige løsningen på konflikter med ville dyr i Norge.

Publisert

Man forbyr ikke vannscooterkjøring selv om det har vært mange alvorlige ulykker. Man stopper ikke biltrafikken fordi noen oppfører seg uvettig. Men et dyr som ikke har skadet noen vurderer man å ta livet av, så folk skal slippe å ta ansvar selv.

Freya har vært i Storbritannia, Nederland, Danmark og Sverige, uten at noen har strebet henne etter livet. I fjor dro hvalrossen Wally fra land til land i Europa. Han sank flere båter, og det ble anbefalt å holde avstand, men det var heldigvis ingen norsk mentalitet i de landene han besøkte, og han overlevde.

Geværpolitikken

Omsorgen for Freya, hensynet til et individ av en truet art, fremstillingen av at nordmenn endelig begynner å ta hensyn til de ville dyrene og planene om å flytte henne fremfor å avlive - var det ingenting verdt?

Nå kommer den egentlige norske mentaliteten frem - geværpolitikken, som er den vanlige løsningen på konflikter med ville dyr i Norge.

Spar oss for en skamplett

Freya risikerer å bli drept fordi hun er blitt en attraksjon. I stedet for å rette tiltakene mot de som plager og stresser henne, sikter Fiskeridirektoratet seg inn på Freya. Det går mot slutten av badesesongen, fellesferien er over og om kort tid begynner skolene. Det blir snart mindre folksomt rundt Freya.

La henne leve. Vis at vi for en gang skyld klarer å finne løsninger som ikke innebærer kuler og krutt. Spar Norge for den skampletten det vil bli om vi som eneste nasjon ikke kan takle besøk av en hvalross. Gi Freya tid, så drar hun videre, slik hun har gjort før.

Powered by Labrador CMS