Sporveien sier det forsterkede renholdet opprettholdes etter beslutning om at passasjerer igjen må trykke på døråpner.
Sporveien sier det forsterkede renholdet opprettholdes etter beslutning om at passasjerer igjen må trykke på døråpner.

Helsemyndigheter anbefalte ikke at passasjerer på trikk og T-bane igjen må trykke på døråpner

— Førere vil ikke lenger åpne alle dører på stasjonene, opplyste Sporveien i går. Nå får kollektivselskapet reaksjoner fra helsemyndighetene, som ikke har anbefalt å gjeninnføre at passasjerer må trykke på døråpner.

Publisert

I kjølvannet av at helsemyndighetene og regjeringen har tillatt å øke passasjerkapasiteten på trikk, buss og T-bane opplyste Sporveien at alle dører ikke lenger vil bli åpnet av fører på alle stasjoner.

Helsedirektoratet og FHI har ikke anbefalt å fjerne tiltaket med å automatisk åpne og lukke dører. Av smittevernhensyn er det tilrådelig at man i størst mulig grad unngår felles berøringspunkter, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Marius Matre i Helsedirektoratet til Aftenposten.

Mange mennesker tar på samme knapp

— Automatisk åpning av dører for av- og påstigning er et viktig tiltak i den sammenheng, da det hindrer at mange mennesker må ta på samme knapp, sier Matre.

Helsedirektoratets smittevernveileder er revidert, og basert på en trafikklysmodell med grønne, gule og røde tiltaksnivå, er kollektivtrafikken i Norge nå på gult nivå.

— Fra og med i dag må alle som reiser med trikk og T-bane igjen trykke på knappen for stoppsignal og døråpning selv, skrev Sporveien på Facebook fredag.

Konfrontert med at Helsedirektoratet går ut med at beslutningen ikke er fattet etter anbefaling fra dem eller Folkehelseinstituttet, svarer både Ruter og Sporveien.

Sporveien: — Smittebildet er lavt

— Vi vurderer situasjonen fortløpende, og er lydhøre for tilbakemeldinger fra kunder og ikke minst myndighetene, skriver Ruter til Aftenposten.

Ifølge Ruter avsluttes tiltaket for å unngå slitasje på dørene.

— I samråd med Ruter er vi nå over på gult smittenivå. Smittebildet er nå såpass lavt at dette vil være forsvarlig nettopp fordi vi opprettholder forsterket renhold, sier Sporveiens pressevakt Jan Rustad til avisen.

Her kan du lese reiserådene fra Ruter og Sporveien:

  • Alle seter er tilgjengelig unntatt seter ved fører –spre dere mest mulig
  • Benytt sitteplasser før ståplasser
  • Unngå kontakt ansikt til ansikt
  • Hold fortsatt avstand – vis hensyn
  • Ikke reis hvis du ikke må – ta sykkelen fatt eller gå

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS