DEBATT

Erlend Wiborg
Utfordringen er at det som skaper stigmatisering er eksakt det å skjule fakta, sier Erlend Wiborg.

– Vi må våge å snakke om ungdoms- og gjengkriminaliteten og sette inn tiltak, ikke lukke øynene

Mye tyder på at vi har et integreringsproblem, ikke et generelt ungdomsproblem. Vi må våge å snakke om dette og sette inn tiltak, ikke lukke øynene og håpe problemet går over av seg selv, slik Farukh Qureshi og Arbeiderpartiet ser ut til å ønske.

Publisert

Skal en løse et problem må en vite hvor problemet ligger. Har en vondt i et ben, er det en fordel å vite hva som skaper problemet, ikke både gipse det og begynne med cellegift av hele kroppen.

I VårtOslo angriper Farukh Qureshi og Arbeiderpartiet Sylvi Listhaug og undertegnende når vi ønsker mer fakta i debatten knyttet til innvandring og kriminalitet. Han mener det er generalisering om politiet offentliggjør informasjon om hvilke grupper som står bak den økende kriminaliteten, da han er redd for at det kan føre til stigmatisering.

Å skjule fakta hjelper ikke

Utfordringen er at det som skaper stigmatisering er eksakt det å skjule fakta. For da skapes grobunn for antakelser og synsing. De eneste som tjener på det er de kriminelle.

For det er ikke sånn at et problem blir borte bare en slutter å snakke om det, tvert imot vil problemet vokse. Når vi skal ta tak i problemene knyttet til partnervold, er det i høyeste grad av interesse å vite om det er menn eller kvinner som er hovedproblemet her, for da kan vi rette inn støtet og virkemidlene der problemet er størst.

Må våge å snakke om det

Det er ikke sånn at alle menn stigmatiseres, selv om vi er overrepresentert på statistikken knyttet til partnervold. På samme måte er det ikke sånn at alle innvandrere stigmatiseres, selv om innvandrere og andre med innvandrerbakgrunn dessverre er sterkt overrepresentert på statistikken knyttet til den voksende ungdoms- og gjengkriminaliteten vi ser nå.

Mye tyder på at vi har et integreringsproblem, ikke et generelt ungdomsproblem. Da må vi våge å snakke om det og sette inn tiltak, ikke lukke øynene og håpe problemet går over av seg selv, slik Farukh Qureshi og Arbeiderpartiet ser ut til å ønske.

Powered by Labrador CMS