Ulike brudd på smittevernregler er begrunnelsen næringsetaten gir for at sju skjenkesteder i Oslo ble stengt.
Ulike brudd på smittevernregler er begrunnelsen næringsetaten gir for at sju skjenkesteder i Oslo ble stengt.

Se hvilke utesteder i Oslo som ble koronastengt, og les begrunnelsen: - Ansatte gikk bort til gjester og hilste med håndtrykk

— Mange utesteder anstrenger seg for å holde reglene. Der de ikke gjør det godt nok, må vi fatte stengningsvedtak, sier Gunnhild Haugen i næringsetaten. Tre av de sju stengte utestedene har fått åpne igjen.

Publisert

I går ble det kjent at tilsammen sju utesteder i Oslo er blitt stengt etter brudd på smittevernregler de siste ukene. Nå har næringsetaten i Oslo kommune offentliggjort hvilke steder som ikke får holde åpent, og gitt innsyn i begrunnelsene som stammer fra kontrollrapportene.

— Å opprettholde smittevernet på byens skjenkesteder er fortsatt høyt prioritert av kommunen, sier direktør i næringsetaten. Vi minner om at det er viktig at avstandsregelen på én meter må overholdes, sier direktør Gunnhild Haugen i næringsetaten.

Kun en flaske antibac - plassert i baren

Direktør i næringsetaten, Gunnhild Haugen
Direktør i næringsetaten, Gunnhild Haugen

Ved Vålerenga bar i Åkerbergveien var smittevern ikke overholdt, mener kontrollørene fra næringsetaten.

— Det eneste kontrollørene kunne dokumentere av smittevern var en flaske antibac plassert på baren, står det i begrunnelsen sendt fra etaten til serveringsstedet.

— Videre hadde ikke ansvarshavende for kvelden kunnskap om gjeldende smittevernregler for serverings- og skjenkesteder og kunne ikke dokumentere gjennomført risikovurdering eller internkontroll for smittevern, skriver næringsetaten.

VårtOslo har ikke lykkes å komme i kontakt med Vålerenga bar. Men næringsetaten opplyser at Vålerenga bar nå følger smittevernreglene, og kan holde åpent.

Fysisk kontakt mellom ansatte og gjester

Ved Dojo i Kristian IVs gate hevder næringsetatens kontrollører at ansatte skal ha håndhilst på gjestene.

— Flere av de ansatte på stedet gikk også bort til gjester og hilste på dem med håndtrykk, står det i kontrollrapporten.

— Av kontrollrapporten fremkommer det ikke om bordservering ble praktisert på kontrolltidspunktet, men vi finner at det under kontrollen uansett ikke var tilstrekkelig tilrettelagt for at gjestene kunne holde avstand, eller at stedet hadde implementert gode rutiner som sørget for at gjestene holdt seg ved sine respektive bord, skriver næringsetaten.

— Tvert i mot ble det spilt spilt svært høy musikk, noe som gjorde det vanskelig å føre en samtale uten å lene seg nære hverandre, mener etatens kontrollører.

VårtOslo har ikke lykkes å komme i kontakt med noen som har ansvar for Dojo.

Fikk åpne igjen etter nye smitteverntiltak

Malecón i Kristian IVs gate er åpnet igjen etter å ha blitt stengt sist tirsdag.

— Vi åpnet fredag, etter å ha samarbeidet med næringsetaten om å utarbeide en tilfredsstillende risikoanalyse, forteller daglig leder til VårtOslo.

— Vi ble kontrollert igjen lørdag, og da var næringsetaten fornøyd, sier den daglige lederen.

Stedet ble opprinnelig stengt i tre dager fordi kommunens kontrollører mener hygienetiltak mot koronasmitte er mangelfull.

— Ved herretoalettet var det ingen tilgjengelig såpe. Klokken 02:34 kunne kontrollørene observere en større ansamling av mennesker ved DJ-boothen hvor gjestene hadde dannet en gruppesirkel og «grindet» (tett dansing med mye fysisk kontakt) på hverandre, skriver næringsetaten.

Utestedet Pöbel i Mariboes gate får også påpakning og stenges blant annet på grunn av manglende desinfeksjonsmiddel.

VårtOslo har rettet en henvendelse til styreleder ved Pöbel og bedt om kommentar til stenging, men ikke mottatt svar da denne artikkelen ble publisert.

— Gjest gikk på bordet

— Da kontrollørene kom inn i lokalet var det ikke noe desinfeksjonsmiddel ved inngangen. En gjest ble observert i å gå på bordet for å kunne sette seg med sine venner. Vedkommende satte seg så på bordet han gikk på. Alle gjestene i lokalet hadde under 1 meter avstand mellom seg og de fleste satt tett inntil hverandre selv om de var fra forskjellige sittegrupper, skriver kontrollørene i rapport.

Sandaker kro skal ifølge næringsetaten ha brutt regelen som sier at all servering skal skje ved bord.

— Gjester fikk kjøpe øl og oppholde seg ved bardisken, samt brudd på kravet om 1 meters avstand ved at det til enhver tid under hele kontrollen var gjester som sto, danset eller beveget seg fritt rundt i lokalet, skriver næringsetaten.

Sandaker kro har ikke besvart VårtOslos henvendelser da denne artikkelen ble publisert.

— Jukeboks i bruk uten å bli desinfisert

— Det var kun utplassert antibac ved baren og ikke ved inngangen eller ved toalettet. Jukeboksen som alle gjestene fritt kunne bruke og trykke på ble bare rengjort en gang om dagen før åpning, skriver kontrollørene om Sandaker kro.

Ved Tukthuset rett ved Youngstorget skal også regelen om bordservering ifølge kontrollørene ha blitt brutt.

— Klokken 23:44 observerte kontrollørene to gjester som fikk servert øl over bardisken, og at disse betalte ved bardisken. Kontrollørene kunne ikke observere at ansatte desinfiserte kortterminalen mellom gjestene, skriver næringsetaten.

— Enig i at smitterisikoen må reduseres

— Klokken 23:45 kunne kontrollørene observere en gruppe på 13 kvinner bakerst i lokalet som danset tett i tett. To av disse delte på ett tidspunkt drikke mellom hverandre, samt at det oppstod klynger med dansing. Flere mannlige gjester forsøkte å ta kontakt med gruppen av kvinner og det foregikk mye mingling og sirkulering, står det i rapporten fra kontrollørene.

Daglig leder og eier, Robin Letelier, ved Tukthuset sier de håper å få åpne igjen snart.

— Vi jobber sammen med næringsetaten med å utbedre risikoanalyse og forbedre smittevernet. Vi hadde kontroll sist fredag. Da fikk vi ingen advarsel, men mottok brev om stenging i går.

— Vi er selvsagt enig i at smitterisiko må reduseres og vi er et seriøst sted, sier Letelier.

— Bord ble ikke vasket eller desinfisert

Uvisst i Tordenskioldsgate skal ifølge kontrollørene i næringsetaten ha praktisert at gjester oppholdt seg i baren.

— Kontrollrapporten dokumenterer også at det i tidsrommet rundt klokken 23.45 ikke var noen form for vakthold ved inngangspartiet, og at hvem som helst hadde muligheten til å gå rett inn i lokalet. Bordene ble ikke vasket eller desinfisert før de nye gjestene ble plassert, skriver næringsetaten.

— I lokalet kunne kontrollørene lokalisere én pumpeflaske merket med «Antibac». Denne stod plassert på bardisken. Kontrollørene opplevde dette som upraktisk ettersom alle gjestene angivelig ble bedt om å oppholde seg ved bordet sitt under hele besøket, står det i kontrollrapporten.

Styreleder for Uvisst sier til VårtOslo at hverken han eller andre tilknyttet stedet ønsker å kommentere næringsetatens stenging. Men næringsetaten opplyser at stedet nå igjen får lov til å holde åpent.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS