— Det har blitt gjort en rekke observasjoner både til fots og fra bil. Det har i all hovedsak vært fire kontrollører ute til samme tid, skriver næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i en epost til VårtOslo.

Byrådets skjenkestans: Fire kontrollører sjekket 250 serveringssteder på ett døgn

— Det virker helt usannsynlig. Jeg vil si det er fysisk umulig for fire av næringsetatens kontrollører å gjennomføre 250 forsvarlige kontroller på ett døgn, sier innehaveren av Grünerhaven på Olaf Ryes plass, Silvia Fartum.

Publisert

To dager før byrådet stanset alkoholskjenking ved alle serveringssteder i Oslo, skal fire kontrollører fra næringsetaten iløpet av ett døgn tilsammen ha kontrollert 250 serveringssteder.

Det er næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) som oppgir antallet kontrollører til VårtOslo. Opplysninger om antall kontroller torsdag 19. mars står i byrådssaken, der det sist lørdag kveld ble innført skjenkestans i hele byen.

— Jeg vil først påpeke at bestemmelsene som gjelder for denne beslutningen er smittevernloven og ikke skjenkeloven. I tillegg har det vært viktig å beskytte næringsetatens kontrollører mot potensiell koronasmitte, skriver Victoria Marie Evensen i en epost til VårtOslo.

Les også: Nå har VårtOslo-abonnementet kommet. Og vi trenger hjelp fra deg

— Er det en forsvarlig kontroll å kjøre forbi?

— Derfor er ikke disse kontrollene gjennomført på samme måte som ordinære skjenkekontroller. Det har blitt gjort en rekke observasjoner både til fots og fra bil. Det har i all hovedsak vært fire kontrollører ute til samme tid, skriver næringsbyråden.

Opplysningene om at fire kontrollører fra næringsetaten i Oslo kommune skal ha gjennomført kontroller av 250 steder til fots og fra bil iløpet av torsdag 19. mars, får innehaver av uteserveringen Grünerhaven ved Olaf Ryes plass, Silvia Fartum, til å reagere.

— Næringsbyråd Victoria Marie Evensen sier at de har kontrollert fra bilen. Er det en forsvarlig kontroll å kjøre forbi? Hvordan kan de ha sjekket at et serveringssted overholder smittevernloven når de kjører forbi i en bil?

Innehaver av Grünerhaven, Silvia Fartum (til v.) sammen med innehaver av Bar Fontes, Nadeem Asghar.

— Dette virker helt usannsynlig. De kan sikkert ha gjort noen kontroller. Men jeg vil si at det er fysisk umulig for fire kontrollører fra næringsetaten å gjennomføre 250 forsvarlige kontroller av at smittevernloven iløpet av ett døgn, sier innehaveren av Grünerhaven.

Fredag gikk byrådsleder Raymond Johansen ut på en pressekonferanse og advarte serveringssteder i Oslo om at det ville bli skjenkestans dersom smittevern ikke ble tatt på alvor.

Les også: Byrådet forbyr all alkoholservering i Oslo

En times varsel

— Serveringsstedene kan stenges på en halvtimes varsel, og et forbud mot alkoholservering vil innføres i Oslo dersom smittevernreglene ikke overholdes i helga, sa byrådslederen.

Ett døgn senere sto næringsbyråd Victoria Marie Evensen på Olaf Ryes plass på Grünerløkka og ble intervjuet av NRK Dagsrevyen. I intervjuet lørdag kveld kom nyheten om at byrådet hadde besluttet å stanse all alkoholservering i hovedstaden.

— Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Vi må ta vare på hverandre og få kontroll på smittesituasjonen. Dessverre ser vi at de som holder åpent ikke overholder reglene. Da er vi nødt til å gjøre tiltak, sa næringsbyråden til NRK.

Omtrent samtidig som intervjuet i Dagsrevyen gikk på lufta la byrådet ut en pressemelding om at skjenkestans i Oslo ble iverksatt fra klokken 20.30 lørdag kveld.

Les også: - Byrådets skjenkestopp er et feilgrep

— Har ikke hørt noe fra næringsetaten

— Mange av stedene som fortsatt holder åpent og serverer alkohol overholder ikke smittevernsreglene – og det har ikke blitt bedre, men snarere verre det siste døgnet, sa næringsbyråd Victoria Marie Evensen i pressemeldingen.

Silvia Fartum ved Grünerhaven og alle andre steder som serverte alkohol fikk en drøy time på seg lørdag kveld. Klokken 20.30 skulle kranene være stengt og gjestenes vin- og ølglass være tømt.

— Vi fikk ingen beskjed fra noen. Jeg har fortsatt ikke hørt noe, hverken fra næringsetaten eller byrådet. I hvilken annen bransje fratas man næringsgrunnlaget gjennom et intervju i Dagsrevyen og en pressemelding på kommunens nettside, spør Silvia Fartum.

— Men respekterer ikke du smittevernloven og regler som skal begrense koronasmitte?

— Jo, selvfølgelig gjør vi det. Og jeg ville respektert dette hvis dette var gjort på en ordentlig måte. Men byrådet hadde allerede bestemt seg på fredag. Vi har brukt ekstra penger på renhold, smittevern og opplæring av personalet, sier innehaveren av Grünerhaven.

Les også: Et Oslo i lockdown, en uvirkelig stemning. Se videoen

— Snakker om oss som vi er kriminelle

— Byrådet har fratatt meg skjenkebevillingen fordi noen andre har gjort noe galt. Det jeg reagerer veldig på er at vi stadig blir nedsnakket av politikere som en useriøs bransje Jeg opplever dette som en kollektiv avstraffelse, sier Fartum.

Grünerhaven på Olaf Ryes plass en sommerkveld i 2018.

— Her snakker man om oss som om vi er en gjeng med kriminelle. Alle mine ansatte har fagbrev og hele torsdag forsøkte jeg å komme i kontakt med næringsetaten for å få vite om maksgrensen på 50 personer inkluderte personalet, forteller Silvia Fartum.

— Til slutt fikk jeg endelig et svar fra næringsetaten. Og de opplyste om at grensen på 50 personer inkluderte personalet. Det respekterte vi selvfølgelig. Jeg sier ikke at det ikke var steder som brøt lover og regler. Men jeg opplever dette som kollektiv avstraffelse, sier Fartum.

Les også: - Skoler og barnehager i Oslo forblir stengt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

— Overholdt ikke regel om avstand

I byrådssaken der forbudet mot alkoholservering i Oslo blir innført, står det utdrag fra en kontrollrapport utført tirsdag 17. mars:

— De fleste stedene som var åpne hadde ingen eller svært få gjester. Ingen av stedene som var åpne hadde mer enn 50 gjester. Flere av de mest populære restaurantene på Grünerløkka holder stengt, selv om de har mulighet til å holde åpent til 21.00 og vanligvis ville vært åpent på tidspunktet observasjonen ble gjennomført.

Men i utdraget fra kontrollrapporten står det også at smittevernregelen på en meter ikke blir overholdt enkelte skjenkesteder.

— "Nabolagspuber" med matservering fungerer ofte som møteplasser for stamgjester. Dette er ofte personer som frekventerer stedene for å sosialisere og drikke alkohol og ikke for å spise. Vilkåret om 1 meters avstand overholdes ikke.

Men det understrekes at kontrollene er foretatt en tirsdag kveld, og at dette normalt sett er stille utekvelder i Oslo.

I utdraget fra kontrollrapportene torsdag 19. mars gis en annen beskrivelse. Dette er rapporten der fire kontrollører fra næringsetaten skal ha gjennomført kontroll av 250 serveringssteder iløpet av ett døgn.

Les også: Falske korona-advarsler har dukket opp i Gamle Oslo

— Stengte steder åpnet igjen

— Det ble observert 23 steder som ikke forholdt seg til grensen om minimum 1 meter avstand mellom gjestene. På disse 23 stedene bestilte enten gjestene i kassa/ved baren eller så satt de tettere enn 1 meter fra hverandre. Som nevnt i tidligere rapporter er det nærmest umulig for serveringssteder å sikre at gjester ikke kommer nærmere hverandre enn 1 meter.

— Bestemmelsene som gjelder for denne beslutningen er smittevernloven og ikke skjenkeloven, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).

— Flere serveringssteder som tidligere hadde stengt, hadde åpnet drift igjen. Det at disse har åpnet for drift igjen er ikke et positivt tegn for smitterisiko. Bransjen følger med på sine konkurrenter hele tiden og det er nok derfor disse har åpnet drift igjen. Dette kommer trolig til å resultere i at flere velger å starte drift igjen. De ser at deres konkurrenter får drive uten negative konsekvenser, mens de selv må holde stengt.

Byrådets beslutning om å stenge all alkoholservering etter kontrollene utført av næringsetaten forsvares av næringsbyråd Victoria Marie Evensen. Stengingen handler om smittevern, mener Ap-politikeren.

Les også: Stengte Uranienborg skole åpnes for bostedsløse. Se videoen

— Intensjonen er å hindre smitte

— Som tidligere sagt er ikke dette skjenkekontroller, men kontroller av smittevern. Vedtaket byrådet har fattet er hjemlet i smittevernloven. Utgangspunktet for kommunens vedtak om å forby alkoholservering, er at Helsedirektoratet har vedtatt en forskrift hvor de innførte forbud mot og stengning av en rekke tilbud, deriblant serveringssteder, i tillegg til kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre, svømmehaller, fysioterapi, psykologer og logopeder for å nevne noen. Intensjonen ved vedtaket er å hindre spredning av smitte av Covid-19, skriver næringsbyråden.

— Jeg vil legge til at det i Oslo er rett i underkant av 1.300 steder med skjenkebevilling. De aller fleste serveringssteder stengte dørene umiddelbart etter at Helsedirektoratet fattet sitt vedtak. Problemet den siste halvannen uken har vært at ved de stedene som har hatt åpent ser vi at det i hovedsak er alkohol som konsumeres, ikke mat, slik Helsedirektoratets forskrift forutsetter, skriver Evensen.

Les også: – Nå må byrådet våkne. Bilen kan redde liv. Bommene må være gratis

— Uansvarlig å ikke lytte til råd

— Ved å akseptere at de cirka 50-60 stedene som har holdt åpent skal fortsette å ha åpent, må man også akseptere at de resterende drøyt 1.200 skjenkestedene åpner sine dører igjen. Noe annet ville i tilfelle være grov forskjellsbehandling og konkurransevridning. Jeg tror de aller fleste ser smitterisikoen ved en slik situasjon, skriver næringsbyråden.

— I den situasjonen landet og verden nå befinner seg i, mener jeg det ville vært uansvarlig å ikke lytte til samstemte råd fra smittevernoverlegen, nasjonale helsemyndigheter og landets regjering, mener Evensen.

Powered by Labrador CMS