Når Stine Fjeld og Laurentiu Jisa vil lære barn å danse salsa, er mestring og danseglede viktig
Når Stine Fjeld og Laurentiu Jisa vil lære barn å danse salsa, er mestring og danseglede viktig

Norgesmesterne vil lære barn og unge å danse salsa. Helt gratis på Grünerløkka i sommer

Stine Fjeld og Laurentiu Jisa er tre ganger norgesmestere i salsa. I sommer kan barn og unge lære å danse av dem hos nystartede Oslo Danseklubb på Vulkan.

Publisert

— I Norge går en gjerne på Salsa-kurs når en er 20, 30 eller 40 år. Det er ikke noe galt med det, men skal du bli skikkelig god, er det best å starte som barn, sier Laurentiu Jisa.

— Det finnes så vidt vi vet ikke noe sted barn kan lære å danse Salsa i Norge. Dette er dermed et pilotprosjekt, forteller han.

Samarbeider med andre idrettslag

Allerede 13. juli starter de gratiskursene med Stine Fjeld og Laurentiu Jisa. To ganger har norgesmesterne representert Norge i VM. I andre land har de sett at barn ofte starter å danse salsa allerede som fem- seksåringer.

I samarbeid med Oslo Kommune og Oslo Idrettskrets kan Oslo Danseklubb tilby gratis opplæring i salsa og bachata denne sommeren.

— Vi samarbeider også med andre idrettslag på Grünerløkka, blant annet basketball-klubben Centrum Tigers og Kolsås klatreklubb, som også holder til på Vulkan, sier Fjeld.

— Musikk, dans og psykisk helse

I gratiskursene for barn og unge kommer duoen til å lage et opplegg med mye lek, ikke bare å fokusere på dans og danseteknikk. Men heller på danseglede og mestring.

— Jeg er utdannet psykolog, og er opptatt av sammenhengen mellom dans, musikk og psykisk helse. Jeg mener mestring er viktig, sier Stine Fjeld.

— Vi ønsker i det hele å trekke inn et bredere folkehelseperspektiv i vårt dansetilbud til barn og unge, forklarer hun.

Stina Fjeld og Laurentiu Jisa representerte Norge under VM i 2019.
Stina Fjeld og Laurentiu Jisa representerte Norge under VM i 2019.

Oslo Danseklubb er blant annet inspirert av Danseforbundets prosjekt Drømmefanger, som handlet om hip hop og urbane stiler. Derfra har Oslo Danseklubb fått flere innspill.

— Barn er ikke så opptatt av å ta seg ut, eller hva andre synes om dem. Gjennom lek, og å ha de gøy skal de få kjenne gleden av å bevege kroppen til musikk. Etter hvert lærer de kroppskontroll og dansetrinn, sier Jisa, før han demonstrerer hvordan voksne som ikke føler seg helt bekvemme i dansen ser ut.

De holder kroppene lengst mulig unna dansepartneren, og hoftene får en vinkel som er Kongsbergknekkens arvtager.

Inkludering gjennom dansen

Gjennom dansen håper Fjeld og Jisa å gi barn og unge en arena hvor de kan oppleve inkludering og bygge relasjoner.

Du kan lese mer om dansekursene på Oslo Danseklubbs Facebook-side.

Kursene er i uke 29 og 30, hver dag, mandag til fredag på Vulkan på Grünerløkka. I uke 33 blir det kurs på Lakkegata skole i samarbeid med AKS der.

Det er tilbud for barn i alderen 7-13 år, og for 16-19-åringer.

— Ungdommene får også være med på dager med basket, pizza og dans, smiler Stina Fjeld.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS