DEBATT
Fra venstre: Nicolai Herman Frich Møller, Dejen Tekhlaberrhan Bakhit, prosjektleder Oslotrær Hanne Johnsrud, gartner på Vestre gravlund Magnus Gommerud Nielsen, byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal.
Foto: Beate Synnøve Svenningsen
– Målet om å reversere naturtapet og få mer natur i byen må bli et ufravikelig premiss i all ny byutvikling
Naturen er ikke noe som kan velges bort og være betraktet som et «nice to have». Naturen er vårt livsgrunnlag og må være et ufravikelig «need to have» i alle byutviklingsprosjekter fremover.
En frustrert beboer på Ensjø skriver i VårtOslo om manglende grøntarealer på Ensjø. Han etterspør handling både fra utbyggere og myndigheter.
Grønne områder i byen er avgjørende for folks trivsel og livskvalitet. Dermed er gode grøntareal viktige faktorer for å øke økonomisk verdi i et område. Hvorfor blir det da nedprioritert?
Kanskje fordi det til nå ikke har kostet noe å bygge ned natur. I samfunnsøkonomiske analyser i forbindelse med for eksempel veiutbygging, er det nærmest gratis å erstatte skogbunn med asfalt. Også i urbane strøk må trær og grøntarealer ofte vike for bygninger eller infrastruktur.
Verdien av naturen
Venstre mener tiden er overmoden for å løfte fram verdien natur har. Store, gamle trær er hjem til hele økosystemer. Det samme gjelder grønne lunger og hundremeterskoger. Her lever rådyr, rev, mus, maur og andre småkryp. Her bygger barn trehytter og folk går tur med hunden.
Dersom disse områdene først går tapt, kan de være umulige å erstatte. De nyetablerte, smale stripene av grønn plen, som ofte omkranser nye boligprosjekter, har til sammenligning null økologisk verdi, og er til minimal glede for beboere.
I Oslo Venstres utkast til valgprogram er målet om å ta vare på naturen i byen en hovedsak. Naturmangfoldet på jorda er under voldsomt press, og den viktigste årsaken er at natur i lang tid har måttet vike for bygninger og veier. Det må det bli slutt på!
Derfor vil vi at all ny byutvikling i Oslo skal foregå i allerede bebygd areal, og at det stilles krav om at alle byutviklingsprosjekter skal bidra til at Oslo får mer natur og grøntområder.
Et godt liv i byen
Dette er egentlig et vinn-vinn-forslag. Nærhet til natur har udelt positiv effekt på mennesker. Vi blir friskere, mer produktive og har høyere livskvalitet når vi har trær, planter og grøntareal i umiddelbar nærhet. I tillegg er grøntområder viktige møteplasser for rekreasjon og trivsel.
Tilgang på natur er rett og slett nødvendig for at folk skal kunne leve gode liv i byen. Å gi plass til natur i byutviklingsprosjekt er en god investering som vil øke områders attraktivitet og økonomiske verdi.
Naturen i byen gjør også en viktig jobb med å ta unna regnvann og regulere temperaturen, noe som utvilsomt bare blir viktigere når vi skal håndtere mer ekstremvær og nedbør.
Et ufravikelig premiss
Målet om å reversere naturtapet og få mer natur i byen må bli et ufravikelig premiss i all ny byutvikling. Målet om mer natur må ligge til grunn fra start til slutt i byutviklingsprosjekter og være like viktig som utformingen av selve bygget.
Naturen må løftes som en premissgiver – ikke noe som kan velges bort og være betraktet som et «nice to have». Naturen er vårt livsgrunnlag og må være et ufravikelig «need to have» i alle byutviklingsprosjekter fremover.