Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankom Nic Waals Institutt tirsdag i anledning Verdensdagen for psykisk helse, som er på torsdag, til veivende norske flagg fra noen av de oppmøtte.

Oppstuss og norske flagg i nabolaget på Tåsen: – Vi er glade og stolte

Det ble med ett folksomt i gaten på Tåsen-nabolaget.

Publisert

Både presse, naboer og andre nysgjerrige stilte i Spångbergveien da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom til Tåsen for å besøke Nic Waals Institutt for barn og unge.

Instituttet på Tåsen, nå en del av Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS), er landets første barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk. 

Oslos ordfører Anne Lindboe (H), styreleder Bjørn Erikstein ved LDS, administrerende direktør Tone Ikdahl og klinikksjef Benedicte Skirbekk ønsket kronprinsparet velkommen. 

Mange sto klare med kamera og opptaker da kronprinsparet ankom, men de to gikk forbi pressen uten å si noe.

– Stolte over besøket og interessen

Innenfor dørene i Spångbergveien skulle kronprinsparet få møte både ansatte og en ung pasient, i tillegg til å få en omvisning på stedet.

– Vi er glade og stolte over besøket og interessen for vårt arbeid med barn og unge. Det var i 1953 at legen og pioneren Nic Waal startet instituttet, som den dag i dag er av de fremste på feltet, heter det i en pressemelding fra Lovisenberg Diakonale Sykehus, der det uttrykkes bekymring for urovekkende økning i antallet barn og unge med alvorlige psykiske tilstander inkludert alvorlig spiseforstyrrelse. 

– Det kommer cirka 1000 nye henvisninger per år, og cirka 2000 barn og unge er i utredning/behandling hos oss årlig. Vi jobber tverrfaglig med barn og unge, og samarbeider med bydeler, NAV og barneverntjenesten.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med overlege Anna Engell Gilbert, ordfører Anne Lindboe og klinikksjef Benedicte Skirbekk på barnerommet ved Nic Waals Institutt.

– Det er svært få døgnplasser for psykisk syke barn og unge i Oslo. Presset og ventetiden her har økt med den store økningen av pasienter, uttrykker Lovisenberg Diakonale Sykehus, som likevel understreker at det finnes lyspunkter og trekker særlig frem satsingen på hjemmesykehus.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, sammen med ordfører Anne Lindboe, styreleder i Lovisenberg Diakonale Sykehus, Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Tone Ikdahl, og klinikksjef, Benedicte Skirbekk, på Nic Waals institutt i anledning verdensdagen for psykisk helse.

– Avlaster og gir kortere ventetid

– Etableringen av et akutt-hjemmesykehus høsten 2022 har vist seg å forebygge både innleggelser og behov for barnevernsplassering, samtidig som det avlaster poliklinikken og gir kortere ventetid der. Vi ønsker derfor å utvide vår satsing på hjemmesykehus for denne gruppen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med overlege Anna Engell Gilbert, ordfører Anne Lindboe og klinikksjef Benedicte Skirbekk på barnerommet ved Nic Waals Institutt i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

Her flyttes fagkompetansen til pasientens arena for pasienter som trenger mer enn vanlig poliklinisk oppfølging, ifølge Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Dette gir både god oppfølging av pasienten og også økning av helsekompetanse i pasientens nettverk og utvikling av strategier for å håndtere utfordringer på pasientens arenaer.

Hastet forbi journalistene

Kronprinsparet hastet forbi journalistene på Tåsen uten å svare på noen spørsmål, men smilte og tok oppmøtte som stilte med norsk flagg i hånden på veien ut.

Kronprinsparet på vei ut av Nic Waals Institutt etter besøket tirsdag.

I lengre tid har pressen forsøkt å få kommentar til sakene knyttet til Marius Borg Høiby, kronprinsessens eldste sønn, men så langt har de vært ordknappe. 

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med ordfører Anne Lindboe etter besøket. Kronprinsessen smiler, hilser og tar her en oppmøtt i hånden.

Høiby er blant annet siktet for kroppskrenkelse, skadeverk og trusler etter en voldshendelse i en Frogner-leilighet tilhørende det som var kjæresten natt til 4. august, samt mishandling i nære relasjoner mot to andre ekskjærester.

27-åringen har i en uttalelse i sammenheng med voldshendelsen på Frogner tidligere delt at han har psykiske lidelser samt et rusproblem.

To tette besøk i anledning verdensdagen

Mandag besøkte kronprinsesse Mette-Marit Rådet for psykisk helse i Grensen, også dette besøket i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, som er førstkommende torsdag, den 10. oktober.

– Veldig fint. Takk som spør, sa kronprinsessen da til pressen på spørsmål om hvordan hun har det. 

– Ettersom Marius Borg Høiby ikke er en del av kongehuset eller de øvrige kongelige, så hadde det vært litt rart hvis det hadde påvirket de offisielle oppgavene. Det viser i hvert fall at det er en forståelse for hva som er jobben, og at kronprinsesserollen trumfer hva enn som foregår privat, sier TV 2s kongehusekspert, Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon side om side tirsdag.

Også Nettavisens kongehusekspert, Tove Taalesen, mener det er klokt av kronprinsessen å gjennomføre det offisielle programmet uten avlysninger.

– Jeg tenker at det er fantastisk at hun nå, til tross for vanskeligheter på hjemmebane, klarer å mobilisere krefter til å gjennomføre programmet, forteller hun.

Powered by Labrador CMS