Med utvidelse og rehabilitering av barne- og ungdomspsykiatriske avdeling ved Lovisenberg sykehus, Nic Waals Institutt, kan flere få hjelp. Det er vi veldig glad for, sier klinikksjef Anne-Stine Meltzer (midten).

Oppusset og utvidet Nic Waals Institutt kan møte økningen i antall psykisk syke barn og unge. Starter hjemmesykehus

— Dette betyr mye for alle de som kommer til oss. Nå kan vi tilby en mye sikrere akutttjeneste, sier klinikksjef Anne-Stine Meltzer.

Publisert

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Lovisenberg sykehus, Nic Waals Institutt, kaller økning i antallet pasienter i løpet av pandemien kraftig. Fredag gjenåpner instituttet etter en utvidelse og en totalrehabilitering som har kostet 100 millioner kroner.

Med nyåpningen og friske penger til drift av hjemmesykehus, kan flere få hjelp, opplyser sykehuset i en pressemelding. Instituttet flytter inn i nyoppussete lokaler og tar nå i tillegg i bruk hele bygget. Før har de delt det med voksenpsykiatriske tilbud.

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Lovisenberg sykehus, Nic Waals Institutt er rehabilitert og barne- g ungdomsavdelingen tar nå i bruk hele bygget.

— Kan hjelpe flere

Klinikksjef Anne-Stine Meltzer er glad for at en pasientgruppe som har vært sterkt berørt av nedstengningen, nå får et styrket tilbud i Oslo.

— På Nic Waals Institutt som ved alle andre norske barneklinikker, ja klinikker over hele verden, har flere barn og unge behov for hjelp med sin psykiske helse, sier Meltzer.

Det er særlig barn og unge fra 12 år og oppover som har hatt økt behov for hjelp, opplyser hun. I løpet av det siste året har antall ungdom i behandling økt fra 350 til 450, opplyser sykehuset.

— Nå kan vi hjelpe flere, fordi vi har ansatt flere, sier Meltzer.

— Starter hjemmesykehus

Antallet behandlere i ungdomsseksjonen har økt fra 18 til 27. Også andre avdelinger har blitt oppbemannet. I tillegg har Helse Sør-Øst bevilget ti millioner kroner til et hjemmesykehus for de som trenger et mer intensivt tilbud.

— På Nic Waals Institutt som ved alle andre norske barneklinikker, ja klinikker over hele verden, har flere barn og unge behov for hjelp med sin psykiske helse, sier klinikksjef Anne-Stine Meltzer. Her i samtale med helseminister Bent Høie (H).

— Alt dette betyr mye for alle de som kommer til oss. Vi kan ikke minst tilby en sikrere akutttjeneste med gode lokaler som ivaretar både pasienter og personell. Det er et stort privilegium å drive tjenesten i et bygg som er spesielt tilpasset behandling av barn og unge, understreker Meltzer.

Hun sier at klinikken er spent på hva som skjer i høst, og forsikrer at de fortsatt er årvåkne på grunn av pandemien og sterkt endrete levevilkår for mange barn og unge.

Har navnet til pioner med stor betydning

Hjemmesykehuset dekker både Lovisenberg og Diakonhjemmets sektorer, og er et direkte svar på pandemien fra Helse Sør Øst, forteller klinikksjefen.

Det er 70 år siden pioneren Nic Waal startet Norges første tilbud innen barn og unges psykiske helse. Den gangen het det «Dr. Waals institutt for barn med tilpasningsvanskeligheter».

— Hun har bidratt stort til fagområdet i Norge og internasjonalt. Vi er glade for å holde navnet i hevd og prøver å etterleve noen av visjonene hun hadde. Mange av dem står seg godt i dag, sier Meltzer.

Avlaster fem akuttplasser

Lovisenberg sykehus ønsker bevilgningen til hjemmesykehus velkommen. Ikke minst fordi det avlaster de fem akutte døgnplassene som finnes i Oslo for ungdom.

Det har under pandemien vist seg å være altfor knapt. Med det nye hjemmesykehustilbudet kan sykehuset nå hjelpe og avlaste akutte situasjoner i hjemmene, og mange vil kunne slippe innleggelse, heter det i pressemeldingen fra Lovisenberg.

Powered by Labrador CMS