Kong Harald under den høytidelige åpningen av det 169. storting på Stortinget forrige uke til venstre. Til høyre Det kongelige gravkapell på Akershus slott, som er arkitekt Arnstein Arnebergs verk, avbildet i 1950, ett år etter innvielsen.

Vil bruke 20 millioner på sarkofag til kongen og dronningen på Akershus slott

Kongeparets siste hvilested på Akershus slott vil koste dyrt. Byggingen er allerede i gang.

Publisert

– På samme måte som for kong Haakon VII og dronning Maud, og kong Olav V og kronprinsesse Märtha, skal sarkofagen benyttes som siste hvilested for Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen i det kongelige gravkapellet på Akershus festning, skriver Kongehuset i en pressemelding.

Det kongelige mausoleum ble innviet i 1949, etter at det i kjølvannet av at dronning Mauds død i 1938 ble bestemt at det kongelige gravstedet skulle legges til Akershus slott. Her blir alle Kongehusets medlemmer gravlagt.

Kong Haakon og dronning Maud hviler i den marmorsarkofagen i det kongelige mausoleet. Til høyre ligger kong Olav og kronprinsesse Märtha stedt til hvile i bronsesarkofag under Slottskirken på Akershus festning.

Snøhetta har fått oppdraget

I forslaget til statsbudsjett regjeringen la frem mandag formiddag foreslås det en bevilgning på 20 millioner kroner i prosjektmidler for anskaffelse av sarkofag til kongeparet.

Det er Det kongelige hoff som gjennomfører anskaffelsen. Snøhetta har blitt valgt som samarbeidspartner. Utformingen av sarkofagen er allerede påbegynt, men i tidlig fase.

– I overenstemmelse og samarbeid med kongeparet, har Det kongelige hoff igangsatt arbeidet med å skape en sarkofag i tråd med tradisjonene, heter det videre fra Kongehuset.

Dronning Sonja, kong Harald og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 169. storting i forrige uke.

Publikumsomvisninger i mausoleet

Arkitekt for gravkapellet oppført i tilknytning til Akershus slottskirke, bygd i kalkstein fra Asker og innvendig kledd i marmor fra Lier, er Arnstein Arneberg

Han har også tegnet de to doble sarkofagene gravkapellet i dag rommer.

Kongefamilien besøker gravkapellet jevnlig i forbindelse med merkedager. Mausoleet kan også oppleves av publikum som en del av omvisningene på Akershus slott.

Powered by Labrador CMS