DEBATT

Handle lokalt i år, oppfordrer leder av Grünerløkka bydelsutvalg, Geir Storli Jensen (MDG).
Handle lokalt i år, oppfordrer leder av Grünerløkka bydelsutvalg, Geir Storli Jensen (MDG).

– Kjøp julegavene på Løkka i år

Hva skal man da gi til den som «har alt»? Lederen av bydelsutvalget i bydel Grünerløkka gir sine beste tips for en bærekraftig julehandel på Grünerløkka.

Publisert

Forrige uke ble Grünerløkka dekket av plakater, fra aksjonister som ønsket å vise hva vi kan miste dersom vi ikke støtter de små aktørene gjennom krisen. Noe av det som gjør at vi elsker Grünerløkka er det yrende bylivet som skapes av serveringsstedene, kulturaktørene og det lokale næringslivet som nå ligger med brukket rygg. Aldri har det vært viktigere å handle julegavene lokalt.

Samtidig som Behold Oslo aksjonerte, ropte en rekke kultur- og serveringssteder varsko om at store deler av kultur- og utelivet står i fare for å gå konkurs. Støtteordningene fra regjeringen kommer både for sent og treffer dårlig for små aktører som ikke alltid har overskudd å vise til.

Tar en Maria Antoinette

Regjeringen har vist at de ikke tar denne utfordringen på alvor, og har svart med Marie Antoinette-ske oppfordringer til å «be bankene om lån» og at Oslo bør «redusere eiendomsskatten». Mens Oslo fortsetter å kjempe for bedre støtteordninger, er det tydelig at vi som bor her må gjøre det lille vi kan for å beholde det lokale kultur- og næringslivet: handle lokalt!

En oppfordring til å julehandle fra et parti som jobber for å redusere vårt materielle forbruk kan jo virke som en selvmotsigelse, men det er mulig å redusere julegavehandelens klima- og miljøavtrykk med noen enkle grep.

Behold de små butikkene, handle lokalt, oppfordrer aksjonister.
Behold de små butikkene, handle lokalt, oppfordrer aksjonister.

Ved å gi bort opplevelser, noe som er brukt, gaver som er fremstilt på miljøvennlige måter og ved å ikke gi bort ting folk ikke har bruk for. Her er mine beste tips for bærekraftig julehandel på Grünerløkka:

1. Gi opplevelser

De fleste av oss har nok ting, så å gi opplevelser er perfekt til den som «har alt». En av de beste gavene jeg har fått noen gang tror jeg var gavekort til et fantastisk måltid hos Le Benjamin i Søndre gate.

Et restaurantbesøk er fremdeles mulig, og selv om Vega scene, Parkteateret, Black Box, Blå og Dansens hus alle er stengt, så er det flere som selger gavekort. Sånn situasjonen er, kan det være ekstra viktig å ha noe å glede seg til.

2. Gi noe brukt

I og rundt Markveien finner du Grünerløkkas bruktperler. Du finner brukt og vintage klær på Fretex, Retrolykke, Robot, Velouria Vintage, Vintage Wear by Ny York og UFF. På Dianas salonger selger de både vintage-klær og etisk mote. Nylig åpnet også Green Kids på Løren, en bruktbutikk med klær og utstyr for barn.

Unike interiørartikler og møbler får du hos Inventarium, Fransk bazar, Antikkvarehuset og hos Retrolykke kaffebar — og der får du også får en hyggelig kaffepause! Maritabutikken flyttet i fjor, men har gjenoppstått som M&E Second hand i store lokaler rett på andre siden av bydelsgrensen på Ensjø. Det er få steder hvor brukt-mulighetene er så store som i bydelen vår.

3. Gi noe spiselig

Det mest meningsløse forbruket er å gi bort ting ingen har bruk for. Hva skal man da gi til den som «har alt»?

Mitt beste tips er å gi bort noe som kan nytes. Hva med en kvartkilo av verdens beste kaffe fra Tim Wendelboe. Eller kanskje en flaske kvalitetsøl fra Grünerløkka brygghus, en utsøkt olivenolje fra Olivenlunden eller kortreiste gourmetpølser fra Annis på Mathallen. Dette er gaver som burde slå an hos noen og enhver.

Pass på hverandre

Smitten er fremdeles høy i Oslo, selv om vi heldigvis begynner å se effekten av de strenge tiltakene som er innført. Derfor er det ekstremt viktig nå at vi alle hjelper hverandre til å gjøre julehandelen trygg. Det er fremdeles de grunnleggende smittetiltakene som er de viktigste:

Hold god avstand, bruk munnbind, vær nøye med håndhygiene – og ta vare på hverandre!

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS