Faisa Warsame har måttet vente nesten ett år og ni måneder før kvinnen som angrep henne ble dømt.
Faisa Warsame har måttet vente nesten ett år og ni måneder før kvinnen som angrep henne ble dømt.

Kvinnen som angrep Faisa Warsame ved Tøyensenteret er dømt til sju måneders fengsel

To ganger er rettssaken mot den 33 år gamle kvinnen som angrep Faisa Warsame ved Tøyensenteret høsten 2018 blitt utsatt. Tredje gang valgte Oslo tingrett å gjennomføre rettssaken uten at den tiltalte kvinnen møtte.

Publisert

— Min klient har vært utilgjengelig i ganske lang tid. Jeg har ikke vært i kontakt med henne siden september, sier forsvarer Christian Norgaard til VårtOslo.

— Jeg begjærte saken utsatt. Min klient har ikke erkjent straffeskyld for forholdet hun var tiltalt for, sier Norgaard.

Likevel finner Oslo tingrett det bevist at den 33 år gamle kvinnen angrep Faisa Warsame utenfor Kiwi-butikken ved Tøyensenteret 22. september 2018.

— Jævla negerho...

— Etter en handletur på Kiwi lørdag formiddag, hører jeg en dame rope etter meg og sier "jævla negerh…", etterfulgt av all verdens islamhat og rasistiske utrop. Idet jeg snur meg for å se meg tilbake, ser jeg en kvinne hoppe ut av bilen og løper bort mot meg. Det tar meg par sekunder før jeg skjønner at jeg kommer til å bli fysisk angrepet, fortalte Faisa Warsame høsten 2018.

Støttemarkering for Faisa Warsame en knapp uke etter angrepet (til høyre vendt mot folkemengden)
Støttemarkering for Faisa Warsame en knapp uke etter angrepet (til høyre vendt mot folkemengden)

Warsame er sosionom og en ressursperson på Tøyen og i bydel Gamle Oslo. Hun er blant annet aktiv i i Tøyen Unlimited, og en person mange i nærmiljøet kjenner og er på hils med. Men denne lørdagen i september 2018 skulle Faisa oppleve både rasistisk vold og grov, rasistisk, verbal forulemping på vei hjem fra dagligvarebutikken på Tøyen senter.

Straffet også i 2015 og 2017

Fem måneder senere ble det tatt ut tiltale mot kvinnen som angrep Warsame. Tiltalen omfattet både grov kroppskrenkelse og rasistisk hatkriminalitet. I rettssaken ble det ført fire vitner. Og et politiavhør av den tiltalte kvinnen ble lag frem som bevis.

— Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil at tiltalte kroppskrenket fornærmede ved å slå henne med knyttet neve både i nakken/bakhodet og i ansiktet og sparke henne på låret, samt kaste en bolle på henne, står det i dommen.

— Basert på disse bevisene finner retten det også hevet over enhver rimelig tvil at tiltalte i andres nærvær forsettlige fremsatte diskriminerende ytringer og at hun ved dette og øvrige skjellsord, og trakasserende atferd, krenket fornærmedes fred, heter det i dommen mot den 33 år gamle kvinnen.

33-åringen hadde tidligere en betinget dom på fem måneder. I 2015 ble hun dømt for vold mot offentlig tjenestemann, narkotika, trusler, legemsfornærmelse og vinningsovertredelser. I 2017 ble hun dømt for brudd på legemiddelloven, for å ha fremsatt uriktig anklage og vinningsovertredelser.

Lokalsamfunnet slo ring om Warsame

For selve angrepet på Faisa Warsame er kvinnen dømt til 60 dagers fengsel. I tillegg må hun sone den betingede dommen på fem måneder. 33-åringen må også betale 25.000 kroner i oppreisning, samt 3.861 kroner i erstatning til Warsame.

En knapp uke etter angrepet ble det arrangert en støttemarkering for Warsame på Tøyen torg. Nærmere 500 personer ropte taktfast Faisa-Faisa under demonstrasjon mot rasisme, og lokalsamfunnet på Tøyen markerte at de sto sammen mot rasisme og hatmotiverte ytringer og handlinger.

Det har mandag kveld ikke lykkes VårtOslo å få en kommentar til dommen fra Warsame.

PS: Tusen takk for at du abonnerer. Det betyr at vi kan lage gode saker om byen vår, fra der du lever.

Powered by Labrador CMS