Her på Tøyen torg ønsker den islamofobe organisasjonen SIAN å holde en stand i september Bildet er fra en tidligere demonstrasjon mot rasisme på samme sted. Foto: André Kjernsli

I dag sto Tøyenbygda sammen mot rasisme

Etter det rasistiske angrepet på Faisa Warsame i forrige uke, slo tøyenfolket nå tilbake. Nærmere 500 personer ropte taktfast Faisa-Faisa under demonstrasjon mot rasisme.

Lokalsamfunnet på Tøyen markerte i dag at de sto sammen mot hatmotiverte ytringer og handlinger. Demonstrasjonen mot rasisme kom etter at Faisa Warsame i forrige uke ble angrepet av en kvinne som fysisk angrep angrep Faisa og sa  «Ta den jævla tingen av du har på hodet din jævla negerh…».

Blant appellantene var rektor Terje Andersen, ved Tøyen skole. Han fikk applaus da han kunne fortelle at han hadde med seg alle de 350 elevene ved Tøyen skole til demonstrasjonen på Tøyen torg.

– Vi forsvarer hverandres rettigheter

– Hele Tøyen skole er her og står bak mobiliseringen. Vi har opplevd at en av oss har blitt angrepet, og da er det angrep på alle. Vi tror det vi vil, vi sier hva vi vil og vi kler oss som vi vil. Vi forsvarer hverandres rettigheter, sa Terje Andersen.

Rektor Terje Andersen tok med seg alle elevene ved Tøyen skole til demonstrasjonen. Foto: André Kjernsli

– De som angriper oss, har ikke klart overgangen til en ny verden. Vi er den nye verdenen, Tøyen-verdenen. Her bygger vi et samfunn som er god å leve i for alle, sa Andersen

Etter appeller hans danset skolebarna fra Tøyen årets BlimE-dans.

– Rasisme gjør oss utrygge

En annen av appellantene var Ervin Kohn, forstander i mosaisk trossamfunn og nestleder ved Antirasistisk senter.

– Har vi noe rasisme igjen i Norge? Svaret på det spørsmålet er dessverre ja, svarte han selv. I en undersøkelse Antirasistisk senter gjennomførte kalt «Vi vil ikke leke med deg, fordi du er brun», svarte svært mange at de regelmessig opplevde rasisme på regelmessig basis.

Tøyenbygda sa nei til rasisme og diskriminering. Foto: André Kjernsli

– Hva gjør det med oss å bli utsatt for rasisme? Det gjør oss utrygge, svarte Kohn.

Blant appellantene ellers var prest i Grønland kirke, Lars-Martin Dahl, Awais Mushtaq fra ICC-moskeen og årets Osloborger i 2017 og Sterling-sjef, Mohamed Fariss. Konferansier var Marian Hussein.

– Uakseptabelt med rasisme

Også Faisa Warsame selv snakket om hva hun følte.

– Jeg kan ikke beskrive med ord hvor godt dette føles for meg nå. Kjære alle sammen, både store og små. Jeg vil takke dere av hele mitt hjerte. Dessverre for muslimske kvinner er det blitt normalt å ikke si fra når vi opplever rasisme. Det er helt uakseptabelt det som skjedde. Det er ikke sånn det skal være her vi vokser opp og bor, sa Warsame.

Faisa Warsame var rørt over støtten fra folk på Tøyen. Foto: André Kjernsli

Faisa kunne fortelle om massiv støtte på Facebook, at folk hadde kommet hjem til henne med blomster på døra og at hun har fått støtte fra høyskolen sin, fra kolleger, Kvinnefronten og barn på Tøyen. – Det betyr utrolig mye for meg.

– Angrepet på meg forrige lørdag er ikke første gang jeg har blitt trakassert på denne måten. Tidligere har jeg fått høre at jeg og barna mine skal pelle meg vekk til landet hvor jeg kommer fra. Han som sa det, skjønte ikke at de var fra Tøyen, og det er ikke plass til mennesker som sier sånt i denne Tøyen-bygda vår. Mitt håp er at vi bygger dette landet sammen på tillit, raushet og fellesskap.

Konferansier var Marian Hussein (SV). Foto: André Kjernsli

Kvinne pågrepet og siktet

Når det gjelder kvinnen som angrep Faisa, er hun pågrepet, ifølge politiet.

– Vi har siktet og pågrepet en person i saken i dag. Vi kommer i løpet av dagen til å gjøre avhør av den siktede kvinnen, sier etterforsker og politiførstebetjent Monica Lillebakken, i Oslo politidistrikt til VårtOslo. Kvinnen skal ikke være fra Tøyen eller bydel Gamle Oslo.

Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Tøyenbygda mot rasisme
Powered by Labrador CMS