DEBATT

Konows gate 5
Konows gate 5, før og etter. Slik som til høyre skal det se ut, ifølge tegningene.

– Nekrolog for Konows gate 5 (1916-2024)

Konows gate 5 - Vår klage nådde ikke frem hos Statsforvalteren. Dette innebærer at nok et stykke av Gamlebyens historie som kunne vært rehabilitert og inngått i et langt mer stedstilpasset prosjekt jevnes med jorden.

Publisert

Kjære Konows gate 5.

Vi prøvde å redde deg, men lyktes ikke tross høringsuttalelser, kronikker, intervjuer, argumentasjon og et enstemmig bydelsutvalg som ble overkjørt i bystyret.

Vi klagde til Statsforvalteren, men vedtaket ble opprettholdt. Vi prøvde.

Inntil nylig var du vertskap for småbedrifter og du kunne blitt et knakandes fint renovert nærmiljøhus! Slik som dine industrislektninger i Etterstadgata 4 og 6 eller Kruttverket og Kroloftet som nå har fått og skal få nytt liv.

Ville rive deg

Du hadde noen venner. Rødt Oslo, Oslo SV og Oslo MDG ville bevare deg som en del av kulturmiljøet i Gamlebyen, det hjalp bare ikke.

Utbygger vant igjen med byrådspolitikernes velsignelse - slik det som oftest er. Oslo Høyre som gikk til valg på å bevare gamle bygg gikk i spissen for å rive deg.

Profitt har blitt det førende prinsippet for byutviklingen i denne byen, skjønner du. Sånn sett vesentlig annerledes enn i 1916.

Utbygger lot deg med vilje forfalle, slik utbyggere har gjort med andre før deg, og blitt belønnet for. Vi vet også at restaurering og bruk av deg ville gitt markante klimagevinster.

Vi takker

De kunne ikke bygge rundt deg eller ha deg med i planene. Da ville det blitt bare 65 boliger og ikke 82.

Det ble for vanskelig for dem å ha to tanker i hodet samtidig.

Det er ikke mange av dere igjen - industribyggene.

Vi takker for innsatsen og avslutter med Byantikvaren som best av alle oppsummerer ditt virke for kulturhistorien i Gamlebyen:

"Innenfor planområdet ligger Konows gate 5 og Konowsgate 5b. Dette er de siste industribygningene i det tidligere småindustriområdet. Konows gate 5 er oppført i 1916 som magasinbygning for Christiania Cementstøberi, etter tegninger av arkitekt Victor Nordan. Bygningen er utført som trekonstruksjon pusset på begge sider med sementpuss på strekkmetall, noe som var en helt ny byggemåte i Norge.

Profittens alter

Bygget er lite endret i ettertid.

Konows gate 5b er oppført som verkstedbygning for Chr. Grønvolds mekaniske verksted i 1915, etter tegninger av arkitekt Erling Nielsen. Det ble utført i upusset tegl og med dels høye industrivinduer, men har i nyere tid fått et ekstra internt dekke og nyere vinduer tilpasset dette, samt blitt pusset."

Hvil i fred Konows gate 5. Oslo by og dens historie blir atter en gang ofret på byutviklingens ugjennomtrengelige profittbaserte alter.

Powered by Labrador CMS