Jørgen Karterud ble den store Vålerenga-spilleren med tre mål i byderbyet mot Grüner torsdag kveld.

Karteruds tre scoringer i comebacket satte fyr på Klanen. — Hadde aldri drømt om å være tilbake så raskt!

I to perioder holdt Grüner følge med storebror Vålerenga i målprotokollen. Så ble iskrigerne for sterke. — Jævlig deilig å være tilbake, sier VIF-helten.

Storebror Vålerenga mot lillebror Grüner blir sjelden de mest spennede og jevne kampene i Fjordkraftligaen. Med to vidt forskjellige utgangspunkt for de to lagene i serieinnspurten, ble heller torsdagens oppgjør mellom de to klubbene på Løkka den helt store thrilleren. Storebror Vålerenga vant til slutt 6-2.

— Det er viktig å vinne alle kampene framover. Vi vil gjerne havne på topp-to i seriespillet, sier tremålsscorer Jørgen Karterud til VårtOslo.

Drømme-comeback fra Karterud

Etter å ikke ha spilt en seriekamp siden sent i september, var Jørgen Karterud endelig tilbake for Vålerenga torsdag kveld. Mange, inkludert han selv, trodde muligens sesongen var over etter Stavanger-kampen i høst.

Da gjorde det godt å endelig være tilbake. Tre scoringer i løpet av 60 minutter var heller ikke å forakte.

Grüner-keeper Linden Marshall hadde nok å gjøre mot Vålerenga. Her redder han fra Rasmus Ahlholm.

— Det var utrolig deilig å være tilbake. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være så rask for fem måneder siden, sier en smilende Karterud til VårtOslo etter matchen.

Da han ble operert ni dager etter skaden, mente legene at han måtte belage seg på alt mellom et halvt til ett år ute med opptrening. Knapt fem måneder senere var han tilbake i full kamp.

— De siste ukene har gått veldig bra, og nå føler jeg at armen er helt frisk og god. Det skal bli godt å ta med seg inn i sluttspillet, sier 28-åringen.

— Litt ketchupeffekt

Hans tre scoringer ble viktige i en kamp hvor Vålerenga dominerte spillemessig, men hvor de slet med effektiviteten foran Grüner-målvakt Linden Marshall.

— Det tok tid før vi klarte å sette sjansene våre. I dag ser du at Grüner er et godt hockeylag, mener Karterud.

Han er fornøyd med tre scoringer i comebacket.

— I dag var det litt sånn ketchupeffekt. Da det første målet kom var det som om det virkelig løsnet for egen del, smiler han.

Litt spesiell ble det også å møte flere gamle lagkamerater. Grüner henter stadig spillere fra rekkene på Jordal, og kunne torsdag mønstre hele fem tidligere iskrigere.

— Det er artig å møte Grüner og disse gutta. Jeg har flere kamerater her, og mange av dem har tatt store steg etter at de stakk fra Jordal, mener tremålshelten.

Enveiskjøring men lite effektivitet

Som forventet, da de to bydelsnaboene møttes, var det gjestene fra Jordal som tok kontrollen fra første dropp i torsdagens oppgjør. Lenge var perioden et konstant press mot Linden Marshall i Grüner-buret. Dårlige avslutninger og godt keeperspill førte likevel til at gutta fra østkanten ikke klarte å få målsus bak en meget opplagt Grüner-keeper Marshall.

Calle Spaberg Olsen (i midten) gratuleres etter å ha gitt Grüner ledelsen i torsdagens kamp.

Hjemmelaget hadde lite å stille opp med offensivt, men da Vålerenga-back Joachim Lunde Hermansen etter vel tolv minutter får en to-minutters utvisning, skal tidligere Vålerenga-spiller Calle Spaberg Olsen bare trenge sekunder på å sende hjemmelaget i en ufortjent ledelse. Pasning på målet kom forøvrig fra nylig hjemvendte Leo Halmrast.

Dermed så det ut til at hjemmelaget skulle kunne gå til første hvile med en ledelse, men sekunder før perioden ebbet ut kunne Sebastian Johansen utlikne.

Sent mål ga Vålerenga en boost

Akkurat som i den første, startet Vålerenga den andre perioden best. Forskjellen var bare at de denne gang ikke var et like stort og vedvarende trykk på hjemmelaget som i den første perioden. Nok en gang skulle Fredrik Anderssons gutter slite med effektiviteten og dødeligheten foran mål, samtidig som Grüner-keeper Marshall fortsatt viste at han var på jobb mellom stengene.

Vålerenga og Andreas Martinsen slet til tider med effektiviteten foran mål.

For gutta i sort og lilla ble den andre perioden et skritt opp fra den første, men heller ikke hjemmelaget klarte å få noen nettkjenninger.

Rett før sluttsignalet skulle likevel gjestenes Jørgen Karterud, som var tilbake fra en alvorlig albueskade, klare å sende Vålerenga i garderoben med en snau ledelse før den siste perioden.

Klar borteseier til slutt

Hadde iskrigerne starta de to første periodene best, ville hjemmelaget markere seg i starten av den siste perioden. Først prøvde Karl Olovsson seg fra skrå vinkel uten hell. Så gikk det etter to minutter bedre for Eirik Solbrekken Lavik, som kunne utlikne til 2-2.

Den scoringen ga Løkka-gutta håp om poeng i matchen, men så skulle storebror slå brutalt tilbake. To raske scoringer fra Jørgen Karterud og Mattis Olimb, gjorde at det endelig så bedre ut i målprotokollen for gjestene fra Jordal. Og Karterud hadde en fantastisk tilbakekomst på isen torsdag. Med syv minutter igjen å spille av den siste tredje perioden, satte han også inn sitt tredje mål for dagen.

Og rett før slutt kunne Joakim Lunde Hermansen fortjent fastsette sluttresultatet til 6-2 for østkantgutta.

Grüner - Vålerenga = 2 - 6 (1-1,0-1, 1-4)

Grüner ishall

350 tilskuere

Hoveddommere: Petter Bjerkan Bakken / Robin André Berg

1.per: 1-0 (12.36) Calle Spaberg Olsen (Leo Halmrast / Charlie Björlin) 1-1 19.18 Stefan Johansen (Mika Partanen)

2.per: 1-2 (39.01) Jørgen Kartereud / Tobias Lindström)

3.per: 2-2 Eirik Solbrekken Lavik 2-3 (45.08) Karterud (Joakim Lunde Hermansen / Villiam Styrøm) 2-4 (46.20) Mattis Olimb (Andreas Martinsen) 2-5 (53.27) Karterud (Rasmus Ahlholm / Lindström) 2-6 (57.14) Lunde Herrmansen (Lindström / Pontus Finstad)

Utvisninger: GRÜ: 5x2min VIF: 5x2min