Kronprins Haakon møtte mandag pressen i forbindelse med 50-årsjubileet til oljemessen i Stavanger, men spørsmålene han fikk dreide seg for det meste om stesønnen Marius Borg Høiby.

Kronprinsen om stesønnen etter voldshendelse i Frogner-leilighet: – Vi har visst det Marius har fortalt oss

Kronprins Haakon sier at voldssaken til Marius Borg Høiby er alvorlig.

Publisert

– Det er en alvorlig sak. Vi er opptatt av at alle involverte får god hjelp og støtte, at de har gode mennesker rundt seg, og det håper jeg at de har. Dette er en sak som er i rettsapparatet som politiet håndterer, sa kronprins Haakon til pressen under konferansen ONS, som arrangeres i Stavanger denne uken.

Kronprinsen fikk spørsmål om siktelsen kom overraskende på og om politiet har vært i kontakt med han selv og hans ektefelle, kronprinsesse Mette-Marit, men svarte at han ikke kan si noe direkte om saken og ber om forståelse om at det er bedre at advokaten svarer.

– Dette er jo nå en sak som er i rettsapparatet, som politiet håndterer. På den måten blir også alle partene hørt. Det er bra. Og så har jeg stor tillit til at de gjør det på en ryddig, profesjonell og rettferdig måte, både politiet og rettsapparatet, sier Kronprinsen.

Flere saker

Marius Borg Høiby ble siktet etter en voldshendelse i en leilighet på Frogner i starten av august. I etterkant har Høiby forklart han i lengre perioder har slitt med rus- og psykiske problemer, men understreket at dette ikke er en unnskyldning.

– Vi står veldig tett på, så vi har visst det Marius har fortalt oss. Vi har visst om en del av disse problemkompleksene, men jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljene på det, sier Kronprinsen.

To av ekskjærestene hans har i ettertid anklaget Høiby for fysisk og psykisk vold, og dette etterforskes nå av politiet. 

I tillegg ble kronprinsessens eldste sønn også få dager etter hendelsen i Frogner-leiligheten anmeldt for brukstyveri av en scooter, ifølge Oslo politidistrikt.

Etter at avhøret som i utgangspunktet skulle gjennomføres på torsdag, ble utsatt, skal Høiby etter planen avhøres denne uken.

Skal ikke i bryllupet

Denne uken skal for øvrig Kronprinsens søster, Märtha Louise, gifte seg i Geiranger, med amerikanske Durek Verrett.

Marius Borg Høiby takket høflig nei til bryllupsinvitasjon til nevnte bryllup før sommeren, ifølge kronprins Haakon.

Kronprinsen kommenterte også på at det britiske magasinet Hello! har fått eksklusive rettigheter til bryllupet.

– Nå er det først bryllup, og det gleder vi oss til. Nå skal vi først gjennomføre det. Det blir hyggelig. Og så er det en tid også for å snakke videre om avtalen og hvordan vi håndterer den, sier han.

Videre la han til at resten av kongefamilien har reservert seg mot å bli tatt bilde av når ikke mediene har generell tilgang.

Mer negativt syn

36 prosent sier i en måling gjort for NRK at de har fått et mer negativt syn på kongehuset. Støtten til monarkiet som styreform synker også.

Høiby-saken, Märtha Louise og Durek Verrett trekkes fram som årsaker, i undersøkelsen gjennomført av Norstat for kanalen.

5 prosent svarer at de har fått et mer positivt syn på kongehuset, mens 55 prosent oppgir at de ikke har endret syn.

Det norske kongehuset består av kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra.

Marius Borg Høiby og Märtha Louise er del av kongefamilien, men ikke kongehuset. Verret blir del av kongefamilien når han gifter seg med Märtha Louise.

En vanskelig tid

På spørsmål om disse sakene rokker ved tilliten til monarkiet, svarte kronprins Haakon dette:

– Alle sånne saker har innvirkning på hvordan folk tenker. Samtidig er monarkidebatt noe vi følger med på, men som jeg tenker er bedre opp til andre å kommentere.

Kronprinsen legger ikke skjul på at saken rundt Marius Borg Høiby har vært krevende:

– Jeg tror ikke at jeg skal si så mye om hvordan de forskjellige har det, men det er klart at det har vært en vanskelig tid, og det har vært mye oppmerksomhet, sa kronprins Haakon og fortsatte:

– Jeg håper jo at det tas gode etiske vurderinger i redaksjonene og at man også følger Vær varsom-plakaten.

Bekrefter diplomatpass

Kronprinsen svarte på flere spørsmål fra pressen da han besøkte den årlige oljemessen i Stavanger. 

Blant spørsmålene var også et om Marius Borg Høiby skal ha diplomatpass som han har benyttet i forbindelse med reiser.

– Siden han har vært liten har han hatt både diplomatpass og vanlig pass, svarte kronprins Haakon.

Powered by Labrador CMS