XR Ung rigget seg til på Slottsplassen tirsdag ettermiddag.

Dekket opp på Slottsplassen for å få prate med Kongen: – Vi har satt ut kaffe og kaker

Ville ha Kong Harald til bords, men til slutt måtte politiet gripe inn.

Publisert

XR Ung har en markering på Slottsplassen fra klokken 12.00 til 13.00 med sang og så videre, men det venter et annet arrangement klokken 14.00. Politiet er på stedet og anmoder dem om å fjerne seg. Vi har ikke pågrepet noen. Om det blir aktuelt, må vi komme tilbake til, sa operasjonsleder Roy Langengen til VårtOslo like før klokken 13.30.

Operasjonslederen kunne videre opplyse om at det dreide seg om om lag femti aksjonister på stedet.

Arrestert

Klokken 13.44 kunne politiet informere om at markeringen hadde blitt flyttet, med unntak av tre personer som ikke ville etterkomme pålegget fra politiet. Disse ble kjørt til arresten og anmeldes, ifølge politiet.

Det er Extinction Rebellion Ung (XR Ung) om aksjonerte. Dette for å vise motstand mot den kongelige beskyttelsen som er gitt oljekonferansen ONS.

– Må forklare

– Vi har satt ut kaffe og kaker på Slottsplassen fordi du må forklare hvorfor du fortsetter å beskytte fossilmakta. Nå får du muligheten til å stå på riktig side av historien, het det fra talsperson for Extinction Rebellion Ung, Milla Haugen (23), i en uttalelse rettet mot kong Harald idet aksjonen startet.

XR Ungs talsperson Milla Haugen til bords med bunad foran Slottet.

– De ble arrestert etter pålegget gikk ut. Milla Haugen er en av disse, opplyste XR Ung i en e-post til VårtOslo like før klokken 14.00 på spørsmål om talspersonen var blant de tre som ble innbragt av politiet.

Allerede før arrestasjonen var et faktum, og det kun var gitt anmodning om å fjerne seg til aksjonistene fra politiets hold, sendte organisasjonen ut følgende uttalelse fra nevnte talsperson:

– Jeg blir arrestert i dag fordi jeg må beskytte min egen fremtid, men Kongen beskytter heller fossilmakta i ONS. Det er trist fordi han skal også være min konge.

På glattcelle

Tirsdag kveld uttaler talsperson Milla Haugen følgende i en kommentar til VårtOslo, der det samtidig opplyses at hun, i likhet med to medaksjonister, ble sittende på glattcelle i to og en halv time:

– Vi stilte opp utenfor Slottet i dag fordi vi ville snakke med kong Harald. Han sier at vi må sette klima handling først og at fremtiden til oss unge er viktig, men han gir samtidig kongelig beskyttelse til en av verdens største oljekonferanser ONS. Kongen svarer oss ikke om hvorfor han gir kongelig beskyttelse til noe så kontroversielt. Han holder seg heller inne, mens vi blir arrestert. 

Politiet fjernet tre aksjonister fra Extinction Rebellion Ung da de aksjonerte mot Slottet, før Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon skulle overvære H.M. Kongens Gardes drilloppvisning på Slottsplassen fra Slottsbalkongen tirsdag.

Vil ha Kongen til å svare

Aksjonistene hadde ønske om at Kongen skulle komme ut for å snakke med dem og hadde følgende tre spørsmål de ønsket å stille, ifølge XR Ung:

  1. I nyttårstalen ba du om klimahandling og er derfor et forbilde for mange unge. Hva tror du vi tenker når du beskytter en av verdens største oljekonferanser?
  2. I motsetning til ONS, mener Kongen at vi bør ha en plan for utfasing i tråd med vitenskapen som beskytter dagens oljearbeidere og framtidige generasjoner?
  3. Vi tror at du vil stå på riktig side av historien. Kan du trekke den kongelige beskyttelsen for ONS nå?

VårtOslo har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonsavdeling som foreløpig ikke har kommet tilbake med en kommentar i forbindelse med aksjonen.

Powered by Labrador CMS