Fysioterapeut Mikkel Otterstad trener styrke med Ulf Tveten (87) hjemme hos den pensjonerte kjernefysikeren på Frogner.

Fysioterapeut Mikkel kommer hjem til Ulf (87) i bydel Frogner: - Dette er god investering for min helse

— Jeg kunne vært flinkere til å trene selv, men det er så mye annet som er morsomt også, sier Ulf Tveten (87). Men når fysioterapeut Mikkel Otterstad kommer hjem til 87-åringen i bydel Frogner går opptrening mye lettere.

Publisert

— Jeg kom hjem fra en deilig ferie i Florida akkurat da Norge stengte ned i mars i fjor. For ett år siden fikk helsen min en alvorlig knekk, og jeg trengte hjelp for å komme meg opp og i gang med livet igjen, forteller Ulf Tveten.

— Timene med fysioterapeut Mikkel Otterstad er ikke gratis, men det har vært en veldig god investering for meg og min helse, sier pensjonert kjernefysiker Tveten.

Hjemmefysioterapeut og lege uten kontor

Mesteparten av sitt yrkesliv har 87-åringen vært tilknyttet det som nå heter Energiteknisk institutt, samt NASA. Han er som alle Otterstads pasienter - de har vondt noen steder.

Otterstad er fysioterapeut, men han har ikke eget kontor. I stedet kommer han og de andre i Hjemmefysioterapeuten hjem til pasientene, og foretar behandlingen der.

Hjemmelegene startet opp i 2017. Tanken var med ny teknologi å gjenopplive den gamle legen som kom hjem til folk I et ellers flott helsevesen har vi rasjonalisert oss til store sykehus og legevakter, hvor pasientene slippes gjennom som på samlebånd, sier daglig leder hos Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård.

Pensjonert kjernefysiker og pensjonert bandyspiller trener sammen: Fysioterapeut Mikkel Otterstad trives med å komme hjem til Ulf Tveten (til v.)

— Idéen var blant annet at hjemmelegen skulle være lett tilgjengelig, og at ventetiden for pasienten var kort. Jeg mener at pasientens ventetid må inn i regnestykket om helsevesenet. Hvorfor må den syke kreke seg til den friske legen og ikke omvendt, sier Skarsgård.

Skarsgård forteller at Hjemmelegene nå dekker hele Oslo, og at ventetiden på å få lege hjem ikke er over et par timer fra når bestillingen blir sendt inn.

Dette året ble Hjemmefysioterapeuten innlemmet i Hjemmelegenes team. Yngst av de seks fysioterapeutene er Mikkel Otterstad (28). Otterstad har en god idrettsbakgrunn med bandy på toppnivå, og med kampsport.

Han mener at alle skadene han selv pådro seg gjorde ham klar for yrkesvalget som fysioterapeut.

Ser hele pasienten på hjemmebane

Daglig leder hos Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård (til venstre) sammen med Mikkel Ottersen

— Det er en fordel for meg å komme hjem til pasientene. Da får jeg bedre overblikk over pasientens hverdag, og pasienten og jeg kan arbeide sammen, og for eksempel bruke stoler og bord når vi skal gjøre øvelser, forteller hjemmefysioterapeuten.

— Det gjør at pasienten alltid har en mulighet til å kunne øve på egenhånd også. Dessuten slipper pasientene den ulempen det er med å komme seg inn i en bil eller taxi, når ryggen er vond, sier Otterstad.

Godt samarbeid og egentrening

Fysioterapeut Otterstad og Tveten arbeider godt sammen. Balanse- og styrkeøvelser står på programmet. Det er tydelig at de to stoler på hverandre, og trives med å øvelsene. Noen ganger er de to så samstemte i bevegelsene, at vi kunne tro det lå en koreografi bak bevegelsene.

– Han er så flink. Det blir faktisk for flaut å fortelle hvor flink han er, mens han hører på, sier Tveten med glimt i øyet, og et stort smil om sin terapeut.

Otterstad på sin side mener at Tvetens egentrening ved siden av fysioterapeuttimene har vært viktig for framgangen.

– Jeg kunne vært flinkere til å trene selv, men det er så mye annet som er morsomt også, svarer 87-åringen.

Powered by Labrador CMS