Wolt vurderer om de vil anke dommen fra Oslo tingrett. Bildet viser en budpartner i snøvær under levering i Oslo.

Wolt-budene fikk medhold i Oslo tingrett: Er å anse som fast ansatte

Oslo tingrett slår fast at tre Wolt-bud skal regnes som faste ansatte. Det betyr at de får etterbetaling og pensjonsopptjening med tilbakevirkende kraft.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen: Last ned for iPhone her og Android her!

Dette varslede søksmålet om VårtOslo tidligere har omtalt, endte nå med full seier i Oslo tingrett.

Tre sykkelbud som har levert for Wolt har vunnet fram med søksmål i Oslo tingrett. Retten slår fast at de skal regnes som fast ansatte – ikke som selvstendige oppdragstakere. 

I tillegg til krav på ansettelse får de etterbetalt lønn, feriepenger, helligdagsgodtgjørelse og oppreisningserstatning. Dommen omtales som en full seier.

Dommen ble avsagt fredag ettermiddag etter en måneds behandling, skrev Fri Fagbevegelse.

Fellesforbundet støttet søksmålet

De tre budene – Espen Utne Landgraff, Yechezkel Yehudah Dominitz og Orlin Mitkov – gikk til sak med støtte fra Fellesforbundet. Ifølge dommen er Dominitz og Ognyanov å regne som 100 prosent fast ansatte, mens Landgraff har krav på fast ansettelse i en 35 prosent stilling.

Retten var delt i vurderingen, men flertallet – fagdommeren og én av lekdommerne – kom til at de tre oppfyller vilkårene for å være arbeidstakere.

Fredrik Winger-Solvang i Oslo transportarbeiderforening kaller dommen en stor seier for det seriøse arbeidslivet i Norge.

Krav på etterbetaling og pensjon

Budene er tilkjent store summer i etterbetaling. Dominitz får totalt over 660.000 kroner i etterbetalt overtid, feriepenger og forsinkelsesrenter. Ognyanov er tilkjent over 120.000 kroner, og Landgraff får 4191 kroner i etterbetalte feriepenger.

Alle tre får i tillegg flere tusen kroner i helligdagsgodtgjørelse, 25.000 kroner hver i oppreisningserstatning, og blir etterinnmeldt i pensjonsordningen med tilbakevirkende kraft.

Totalt utgjør etterbetalingene nær 900.000 kroner. I tillegg ble Wolt dømt til å betale over én million kroner i saksomkostninger.

Selv om retten ikke ga medhold i krav om garantilønn og betaling for tid de var pålogget uten oppdrag, vurderte den at budene fikk gjennomslag i de vesentlige delene av saken.

Fagbevegelsen: – Nå må arbeidsgiversiden gi seg

Wolt har klassifisert budene som selvstendig næringsdrivende. Denne praksisen blir avvist av retten i det som omtales som en klokkeklar dom. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, kaller dommen en utrolig viktig seier.

– Wolt har tapt. Vi har vunnet. Nå har sykkelbudene i Wolt samme rettigheter som alle andre arbeidstakere i Norge. Det er ikke lenger mulig å omgå arbeidsmiljøloven for å ikke gi folk faste ansettelser. Nå må arbeidsgiversiden gi seg i denne saken, sier Eggum.

Wolt uttrykker skuffelse over dommen

– Fra Wolts perspektiv er budpartnerne oppdragstakere, ettersom de har frihetene og ansvaret som følger med å være selvstendige, skriver kommunikasjonssjef for Wolt, Christian Kamhaug, i en pressemelding. 

Han påpeker også at det var dissens blant dommerne, og opplyser at selskapet nå skal gjennomgå dommen nøye og vurdere om den skal ankes. Wolt har én måneds frist for å bringe saken videre til lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS