Påtroppende nestleder i Oslo Høyre, Merete Agerbak-Jensen, er varm tilhenger og forsvarer av trikk i byen. Nå vil hun ha trikk forbi byens severdigheter.

Vil ha ny trikkelinje: - Kan bli Oslos svar på buss 100 i Berlin og turistmagneten trikk 28 i Lisboa

Når Oslo Høyre benker seg til årsmøte i helgen behandles et forslag om å gjøre trikken til turistmagnet. — Ny trikkelinje kan passere Vigelandsparken, nye Nasjonalmuseet, Rådhusplassen, kulturbygg i Bjørvika og Ekebergparken.

Publisert

Blant Oslo Høyres politikere bak forslaget er Merete Agerbak-Jensen, som velges til ny nestleder i fylkespartiet denne helgen.

— Oslo kunne med et enkelt grep fått sitt svar på turistmagneten trikk nummer 28 i Lisboa, som går mellom de to høydene i byen. Tilsvarende bussrute 100 i Berlin som passerer alle severdigheter i byen for normal billettpris, sier hun til VårtOslo.

— Trenger ingen nye skinner

— Bussruten i den tyske hovedstaden er en er en helt vanlig bussrute mange tar i stedet for å bruke mye penger på en hop-on-hop-off-tur, sier høyrepolitikeren.

Merete Agerbak-Jensen er ingen hvem som helst når det gjelder kollektivtransport i hovedstaden. Fra 1998 til 2001 var hun byråd for miljø og samferdsel, og dermed den med det overordnede politiske ansvaret for trikken.

I tillegg har hun vært informasjonsdirektør i Oslo Sporveier, selskapet som nå heter Sporveien og kjører alle trikker og T-baner i byen. Dermed har Agerbak-Jensen solid faglig bakgrunn for å mene noe om trikken.

I Bjørvika går trikken forbi Operaen, Deichman og Munch. Det samme gjelder de andre severdighetene Oslo Høyre nevner. Men du må bytte trikk for å få med deg alt.

— I Oslo kreves det ingen nye skinner, bare at en av de eksisterende trikkerutene legges om. Den kan da passere Vigelandsparken, det nye Nasjonalmuseet, Rådhusplassen, alle kulturbyggene i Bjørvika og Ekebergparken. På den måten kan en av de helt ordinære trikkerutene bli Oslos hop on, hop off-trikk, sier den påtroppende nestlederen i Oslo Høyre.

Vil ha ny hovedstadsaksjon

På årsmøtet i fylkespartiet behandles også et annet forslag med stor betydning for Oslo sentrum. For snart 20 år siden sto daværende byrådsleder Erling Lae (H) bak den såkalte Hovedstadsaksjonen. Her var også lokalt næringsliv med, og aksjonen var et løft for både bygninger og handelsstanden i sentrum.

Nå foreslås en ny hovedstadsaksjon på Oslo Høyres årsmøte. Men i en litt annen form en den forrige aksjonen.

— I 2024 er det 400 år siden den store bybrannen i hovedstaden, og 100 år siden hovedstaden skiftet navn fra Christiania til Oslo. Oslo Høyre mener at byjubiléet er riktig anledning for et stort vedlikeholdsløft og en sårt tiltrengt estetisk oppgradering av Oslos fellesarealer, heter det i resolusjonsforslaget.

Foreslår spleiselag med lokalt næringsliv

I forslaget påpekes behovet for et krafttak i rehabilitering av kulturhistoriske bygg, både i kommunal og statlig eie.

— Alle gode krefter som ønsker å løfte Oslo estetisk bør få slippe til. Oslo Høyre mener at kommunen snarest bør gå i dialog med «Hovedstadsaksjonen 2024», ByDriv, Oslo Handelsstandsforening, Oslo Byes Vel og større gårdeiere om et spleiselag for å ruste opp områder, gater, plasser og parker som forfaller. Det gjelder ikke minst i Kvadraturen, står det i forslaget Oslo Høyres årsmøte skal behandle.

Powered by Labrador CMS